Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Pääkirjoitus

Pre­si­dent­ti­ki­san voit­ta­ja on se, joka on­nis­tuu hou­kut­te­le­maan kes­kus­tan ja pe­rus­suo­ma­lais­ten kan­nat­ta­jat taak­seen – va­sem­mis­ton äänet on jo jaettu

Valta on nyt hävinneillä

Vaalit hävinneiden Olli Rehnin ja Jussi Halla-ahon kannattajien suruaika jää lyhyeen. Edessä on kahden viikon loppusuora ja sen päätteeksi uusi äänestys, missä he joutuvat valitsemaan kahdesta epämieluisasta ehdokkaasta vähemmän epämieluisemman, elleivät sitten pidättäydy äänestämästä.

Suomen seuraava presidentti on se, joka onnistuu houkuttelemaan Rehnin ja Halla-ahon kannattajat paremmin taakseen. Vaikka keskustan ja perussuomalaisten ehdokkaat ovat kisasta ulkona, heidän kannattajilla on edelleen valtaa – ei ole liioittelua kutsua heitä presidentintekijöiksi.

Toinen heistä – Alexander Stubb tai Pekka Haavisto – on Suomen tuleva presidentti.
Toinen heistä – Alexander Stubb tai Pekka Haavisto – on Suomen tuleva presidentti.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen, Maiju Pohjanheimo, kuvankäsittely Jussi Väätäinen

Ensimmäisen kierroksen voittaja Alexander Stubb keräsi 882 000 ääntä, kun kakkoseksi jääneen Pekka Haaviston äänimäärä oli 836 000. Kärkiparin ero on historiallisen pieni, vaivaiset 46 000 ääntä, mikä lupaa jännittävää toista kierrosta.

Lähes puolet ensimmäisellä kierroksella äänestäneistä joutuu etsimään äänilleen uuden kohteen. "Kodittomia" ääniä on ollut yhtä paljon jaossa viimeksi 1994 presidentinvaaleissa, jolloin yli puolet äänestäjistä äänesti ensimmäisellä kierroksella jotain muuta kuin kahta suosituinta ehdokasta.

Halla-aholta vapautuu 615 500 ja Rehniltä 496 500 ääntä, mikä tekee yhteensä reilut 1,1 miljoonaa ääntä. Lisäksi jaossa ovat Li Anderssonin (158 000) ja Jutta Urpilaisen (141 000) sekä Sari Essayahin (48 000), Mika Aaltolan (47 000) ja Harry Harkimon (17 000) äänet – tässä potissa on yhteensä reilut 410 000 ääntä.

Iso osa vasemmistoäänistä meni jo ensimmäisellä kierroksella Haavistolle, kiitos pääosin Halla-aho-uhasta johtuneen taktisen äänestämisen. Tämä näkyi Anderssonin ja Urpilaisen kannatuksessa, mistä jäi vain vähän jaettavaa. Se vähä mennee pääosin Haavistolle, kun taas Essayahin, Aaltolan ja Harkimon äänistä enin osa päätynee Stubbille.

Haaviston toivo on Rehnin kannattajissa, joista enemmistön ennakoidaan äänestävän Stubbia. Haaviston on saatava heidät puolelleen.

Suomenruotsalaisen Stubbin liberaali Eurooppa-myönteisyys ei liene keskiverto perussuomalaisten mieleen, mutta viherliberaali Haavisto on monille ps-äänestäjille vieläkin vaikeampi äänestettävä. Osa halla-aholaisista jättänee toisen kierroksen väliin. Stubbin kannalta ratkaisevaa on se, kuinka moni tekee niin.

Tässä yhteydessä on hyvä muistaa, että presidentinvaali on henkilövaali, missä ehdokkaan persoona ja muut avut ajavat puoluetaustan ohi. Tuoreimmat esimerkit tästä ovat Urpilainen ja Haavisto, joiden ensimmäisen kierroksen kannatus on kaukana heidän edustamiensa puolueiden kannatuksesta.

Stubb on etulyöntiasemassa toisella kierroksella, sillä tähän mennessä ensimmäisen kierroksen ykkösestä on tullut aina presidentti. Haavisto on altavastaaja, mutta tavallista vahvempi sellainen, sillä hän on loppusuoralla kolmatta kertaa, ja nyt selkä seinää vasten. Tappio tietäisi suurella todennäköisyydellä presidenttiunelman loppua.

Koska Stubb ja Haavisto ovat ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjoista suunnilleen samaa mieltä, äänestäjä joutuu etsimään ehdokkaiden eroja muista asioista. Niiden etsimistä helpottaa olennaisesti se, että tulevissa vaalitenteissä tentittäviä on yhdeksän sijasta kaksi – jyvä on helpompi erottaa akanasta.

P.S.

Presidentinvaalin loppusuoralla on kaksi kaupunkilaisliberaalia Helsingistä, mikä ennakoi vaikeaa valintaa maakuntien stadivastaisille konservatiiviäänestäjille. Moni lappilainenkin miettinee vakavissaan pyyhkeen heittämistä vaalikehään, mihin ei pidä sortua. On hyvä muistaa, että vaaleissa vain annetut äänet lasketaan – antamatta jääneitä ei huomioida ja presidentti valitaan joka tapauksessa.