Työelämä: Tornion Prisman työn­te­ki­jät pitivät mi­nuu­tin mit­tai­sen työn­sei­sauk­sen

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa päivän luukku tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Poh­joi­sen nuo­ril­le ja luon­nol­le mah­dol­li­suus muu­tok­seen

Luontokato ja ilmastonmuutos ovat asiantuntijoiden mukaan kaksi vakavinta meidän olemassaoloa ja hyvinvointia uhkaavaa ilmiötä, myös täällä pohjoisessa.

Koska ilmastomuutoksesta ja luontokadosta seuraa muutoksia joiden kaikkia seurauksia emme tarkkaan vielä tiedä, asiasta stressin kokeminen nuorilla ei lienee yllättävää.

Elämme vuorovaikutuksessa elinympäristömme kanssa ja muutokset luonnossa voivat aiheuttaa ihmisissä stressin lisäksi solastalgiaa, mikä tarkoittaa muutoksen mukanaan tuomaa tunnetta koti-ikävästä, vaikka olisikin kotona tutussa ympäristössä.

Muutos voi vaikuttaa muun muassa ihmisen kulttuuriseen identiteettiin ja arvoihin. Luontoympäristön muuttuessa olisi syytä siis kiinnittää huomioita niihin tuntemuksiin, joita paikallisissa ihmisissä syntyy, kun jotain muuttuu tai häviää pysyvästi.

Meillä on tästä jo arvokasta kokemustietoa, kun Kemijoessa tapahtuneiden muutosten seurauksena paikalliset ihmiset kokivat muun muassa surua ja pelkoa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.