tapahtumat: Pe­rin­tei­siä juh­lal­li­suuk­sia, tal­vi­uin­tia ja yh­teis­lau­lua – näin it­se­näi­syys­päi­vää vie­te­tään Ro­va­nie­mel­lä

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Pe­rui­sin päi­vä­ko­tien yk­si­tyis­tä­mi­sen ja an­tai­sin per­heil­le aikaa toipua viime talven kaaok­ses­ta

-
Kuva: Jussi Leinonen

Hyvinvointi on arjen pieniä tekoja, mutta niin voi olla pahoinvointikin.

Tästä näemme pian esimerkin, jos Rovaniemen päättäjät hyväksyvät suunnitelman kahden päiväkodin yksityistämisestä.

Kaupunki otti nuo kaksi päiväkotia omakseen viime keväänä. Nyt ne aiotaan yksityistää pikimmiten uudestaan.

Miksi? Siksi, että se säästäisi rahaa.

Lue aiempi uutinen: Ro­va­nie­me­läi­siä Mä­ki­ran­nan ja Ki­vi­kan­kaan päi­vä­ko­te­ja eh­do­te­taan yk­si­tyi­sek­si pal­ve­lu­se­te­li­toi­min­nak­si

Päätös olisi melkoisen ylenkatsova niitä perheitä kohtaan, joiden viime talvi kului stressatessa siitä, mahtuuko lapsi tänään päiväkotiin tai pitääkö hänet hakea kesken päivän pois.

Sellaista menoa noissa kahdessa päiväkotiketju Pilkkeelle kuuluvassa päiväkodissa oli. Työntekijöitä oli usein liian vähän ja he saattoivat olla keitä sattuu.

Illan pimetessä vanhempi saattoi hakea lapsen joltakulta, joka oli vain hälytetty töihin valvomaan päivä loppuun. Hän katsoi listasta nimen ja ilmoitti, ettei osaa kertoa päivän kulusta mitään.

Lopulta noista kahdesta päiväkodista tuli niin monta vakavaa ilmoitusta, että valvontaviranomaiset alkoivat puuttua epäkohtiin. Päiväkotiyhtiö vakuutteli kaiken olevan kunnossa tai parannuksessa, kunnes lopulta nosti kädet pystyyn ja pyysi kaupunkia ottamaan päiväkodit omakseen.

"Illan pimetessä vanhempi saattoi hakea lapsen joltakulta, joka oli vain hälytetty töihin valvomaan päivä loppuun."

Muutos astui voimaan 1. toukokuuta. Se oli monelle perheelle helpotus. Arki vakiintui ja rauhoittui.

Ei kulunut puolta vuottakaan, kun uusi yksityistämissuunnitelma tuli julki. Voin vain kuvitella, miltä se tuntui niistä perheistä, jotka olivat kantaneet kuukausikaupalla huolta siitä, voiko lapsi ylipäätään jatkaa päiväkodissa, jonka toiminta oli tuuliajolla.

Tai niistä, jotka olivat oman arkensa ohella jaksaneet kannella epäkohdista? Muistiko kukaan heitä edes kiittää?

Valvontaviranomainenhan ei nuuski päiväkodin kulmilla, vaan jonkun pitää ilmoittaa ongelmista – tarvittaessa useamman kerran.


Kaupungin 200 miljoonan euron budjetissa kahden päiväkodin yksityistäminen on rikka rokassa. Säästönä se on tietenkin tärkeä, mutta ei kokonsa puolesta missään suhteessa siihen, millaisia huolia se voi perheissä juuri nyt aiheuttaa.

Nyt joku sanoo, että jo on huolet nykyvanhemmilla, kun eivät muutoksia kestä. Sanokoon vain. Nyky-yhteiskunnassa muutosten aiheuttamaa stressiä aliarvioidaan työelämässäkin.

Lapselle jo päiväkotiryhmän vaihtaminen voi olla iso kuormitus, ja kaikki, missä lapsi tarvitsee tukea, vaatii huomiota ja huolenpitoa vanhemmilta.

Kaikessa hyvinvointipuheessa korostetaan kasvuympäristön turvallisuutta ja vakautta. Nyt Rovaniemen kaupungilla olisi mitä mainioin tilaisuus tarjota sitä niille, joilla sitä ei pitkään aikaan ollut.

Yksityistäminen voi olla lopulta hyvä juttu, mutta sen ehtii tehdä myöhemminkin.

Kirjoittaja on toimittaja.
Lue myös

Luo­mu­ruo­kaa, mu­siik­ki­teat­te­ria ja kan­sain­vä­li­syyt­tä – Ro­va­nie­men yk­si­tyi­sis­tä päi­vä­ko­deis­ta suurin osa on pieniä ja pai­kal­li­sia, joi­hin­kin jo­no­te­taan jo syn­ny­tys­lai­tok­sel­ta

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.