pääkirjoitus: Voiko mat­kai­lus­sa olla ta­voit­tee­na pelkkä kasvu?

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus

Näk­kä­lä­jär­vi on uusi vai­kut­ta­ja Lapista – hänen van­ho­jen te­ko­jen­sa voi­ma­kas ar­vos­te­lu on mau­ton­ta

Lapista on vuosien saatossa ylletty valtakunnallisesti merkittäviin tehtäviin erityisesti maakunnan perinteisestä valtapuolueesta keskustasta. Torniolainen Katri Kulmuni eteni keskustan johtoon ja edellisen hallituksen valtiovarainministeriksi.

Keskustan kansanedustajista rovaniemeläinen Markus Lohi on viimeksi kuluneina vuosina ollut puolueessaan keskeisissä tehtävissä. Hänellä on vahva asema ja sen myötä häntä kuullaan.

Petteri Orpon (kok.) hallituksessa merkittävää valtaa käyttää torniolainen sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso. Hänen salkkuunsa kuuluvat sote-asiat, jotka tällä vaalikaudella ovat satavarmasti isossa roolissa.

Hyvinvointialueet painiskelevat jo lähtötelineissään vakavien talousmurheiden kanssa. Nähtäväksi jää, miten Juuso voi roolissaan turvata Lapin hyvinvointialueen rahoitusta ja pitää esillä Lapin erityisoloja: pitkiä etäisyyksiä, vahvaa teollisuutta ja suurta turistien määrää.

Pääministeripuolueen kokoomuksen sisällä lappilaisten etuja ajaa Heikki Autto. Hänet jätettiin hieman yllättäen pois kaikilta keskeisimmiltä vaikuttajan paikoilta. Auttolla on kuitenkin vahva asema puolueessa jo puoluevaltuuston puheenjohtajan tehtävän kautta.

Sdp:n tuore johtokaksikko Antti Lindtman (oik.) ja Mikkel Näkkäläjärvi.
Sdp:n tuore johtokaksikko Antti Lindtman (oik.) ja Mikkel Näkkäläjärvi.
Kuva: MAURI RATILAINEN

Lappilaisten kärkipoliitikkojen kastiin nousi viikonloppuna Mikkel Näkkäläjärvi. Hänet valittiin Jyväskylän puoluekokouksessa sdp:n puoluesihteeriksi.

Sdp:llä on toki ollut jo aikaisemmin vahva vaikuttaja Johanna Ojala-Niemelä. Ministeriksi asti hänen nosteensa ei ole riittänyt.

Puoluesihteerin rooli ei ole samaa luokkaa kuin puoluejohtajien tai ministerien. Sdp on kuitenkin tällä hetkellä mielipidetiedusteluissa Suomen suurin puolue ja edellisten vaalien tuloksella suurin oppositiopuolue. Puoluesihteeri on puheenjohtajan työparina merkittävä vallankäyttäjä.

Merkittävää on myös se, että Näkkäläjärvi on ensimmäinen saamelainen puoluesihteerin tehtävässä. Saamelaisten ääni kuuluu nyt hieman paremmin politiikan huipulla.

Ikävän sivumaun Näkkäläjärven valintaan toi erityisesti sosiaalisessa mediassa tapahtunut Näkkäläjärven nuoruuden rikosten voimakas arvostelu. Hänet tuomittiin vuonna 2006 sakkoihin eläinsuojelurikoksesta, kotirauhan rikkomisesta ja vahingonteosta. Näkkäläjärvi oli tekohetkellä 15-vuotias. Neljä vuotta myöhemmin hän sai ehdollista vankeutta ja sakkoa rattijuopumuksesta.

Teot ovat ehdottomasti tuomittavia. Näkkäläjärvi on niistä rangaistuksen kärsinyt ja tekojaan anteeksi pyytänyt. Nuoruuden hairahdukset eivät voi eivätkä saa olla esteenä myöhemmän uran tekemiselle. Armo on yksi suomalaisista hyveistä ja sitä kannattaa tässä yhteydessä maksimaalisesti käyttää.

P.S.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus teki vuonna 2016 paljon parran pärinää aiheuttaneen kilpailukykysopimuksen. Sen myötä palkansaajien työeläkemaksu ja työttömyysvakuutusmaksu nousivat. Palkasta raapaistiin pakkomaksuilla iso siivu pois.

Nyt tekeillä on käänteinen kiky. Työllisyysrahasto esittää palkansaajille 0,71 prosenttiyksikön alennusta työttömyysvakuutusmaksuun.

Keskituloiselle palkansaajalle se tietää vuodessa noin 300 euron kevennystä, mikäli hallitus ei päätä verottaa alennusta pois.