Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Pääkirjoitus: Vii­mei­nen­kin hy­väk­syi, Na­to-kat­se nyt pi­kai­ses­ti Suomen rooliin puo­lus­tus­lii­tos­sa

Vaalit: Kuka on edus­kun­ta­vaa­lien Lapin ää­ni­ha­ra­va? Veikkaa ja voita

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Kolumni

Muut puo­lueet tyy­ty­vät seu­raa­maan si­vus­ta, kun pe­rus­suo­ma­lai­set hal­lit­see me­dia­ti­laa nuorten suo­si­mas­sa somessa – miksi ih­mees­sä?

-

Perussuomalaiset on ensi kertaa äänestävien selkeä suosikkipuolue, kertoi Helsingin Sanomat helmikuussa (15.2.). Lähes 30 prosenttia Hesarin kyselyyn vastanneista nuorista ilmoitti, että äänestäisi eduskuntavaaleissa perussuomalaisia. Kyselyn toiseksi suosituin puolue sdp jäi kauas persujen taakse, vihreät kolmannelle sijalle.

Tutkijoita populistipuolueen suosio nuorten keskuudessa ei yllättänyt, mutta tavallista politiikan seuraajaa se hämmensi. Mistä oikein on kyse? Näyttää siltä, että yksi vastaus löytyy sosiaalisesta mediasta.

Suomessa on puhuttu somevaaleista suurin piirtein niin kauan kuin sosiaalinen media on ollut olemassa. Sittemmin on käynyt ilmi, että vaaleista toiseen puolueet ja ehdokkaat ovat keskittyneet somekampanjoinnin sijaan perinteisiin konsteihin soppatykkeineen, tienvarsimainoksineen, lehti-ilmoituksineen ja tv-väittelyineen.

Yksi poikkeus tosin vahvistaa säännön: vuoden 2021 kuntavaaleja käytiin pitkälti somessa, sillä koronapandemia esti jalkautumisen kansan pariin. Viime vuoden aluevaaleissa ja tämän kevään eduskuntavaaleissa kampanjointi on silti palannut tutuille, perinteisille raiteilleen – tai siltä se meidän keski-ikäisten silmin näyttää.

Somessa kuplii kuitenkin ilmiö, jonka merkitys voi olla suurempi kuin moni arvaa.

"Näitä vaaleja tuskin ratkaistaan Tiktokissa. Silti somen voima on syytä ottaa vakavasti."

Tik­to­kis­sa törmää vä­ki­sin­kin po­li­tiik­kaan, kertovat Lapin Kansan haastattelemat ro­va­nie­me­läis­nuo­ret (3.3.). Ja vielä tarkemmin: nuorten mukaan Tiktokissa ja muualla somessa törmää nimenomaan perussuomalaisiin.

Sanna Marinilla (sd.) on Instagram, Mikko Kärnä (kesk.), Veronika Honkasalo (vas.) ja moni muu istuva kansanedustaja jaanaa Twitterissä. Moni ehdokas kampanjoi myös boomerien suosimassa Facebookissa.

Sen sijaan nuorten suosikkisomet Tiktokin ja Youtuben muut puolueet näyttävät jättäneen lähes yksinomaan perussuomalaisten temmellyskentäksi.

Miksi ihmeessä? Miksi luovuttaa kokonainen media-areena kilpakumppanille, joka tekee kannatuskyselyissä vahvaa nousua ja hätyyttelee vaalien kärkipaikkaa?

Youtubessa pelkästään perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen kerää videoillaan kymmeniä tuhansia katselukertoja.

Lähipäivinä julkistettava nuorisobarometri kertoo, että nuorten kiinnostus politiikkaan on kasvanut (LK 9.3.). Kolme neljästä nuoresta aikoo äänestää kevään eduskuntavaaleissa joko varmasti tai todennäköisesti. Keitä he äänestävät, elleivät poliitikkoja, joihin he arjessaan (lue: somessa) törmäävät?

Isossa kuvassa näitä vaaleja tuskin ratkaistaan Tiktokissa. Silti somen voima on syytä ottaa vakavasti. Kun kisa on tiukka, jokaisella äänellä on merkitystä. Joku voi pudota tai nousta eduskuntaan nimenomaan nuorten äänillä.

Tämä koskee myös Lappia, missä puolueiden voimasuhteet keikahtavat melko varmasti uuteen asentoon.

Pidän enemmän kuin todennäköisenä, että luvassa on jälleen jytky.

Kirjoittaja on toimittaja.