Pääkirjoitus: Liit­ty­mi­nen Poh­jois-Poh­jan­maa­han tuskin pe­las­tai­si Län­si-Poh­jan syn­ny­tyk­siä

Häiriö: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Tilaajille

Miksi elämä lähti vää­ril­le urille – Lapin yliop­pi­las­teat­te­ri kan­tae­sit­tää so­dan­ky­lä­läi­sen Tii­na­lii­sa Mul­ta­mäen näy­tel­män, joka poh­jau­tuu nuorten vankien kou­lu­ko­ke­muk­siin

Vain yksi lyhyt hetki ja muutama harkitsematon sana opettajan suusta. Käsikirjoittaja ja ohjaaja Tiinaliisa Multamäelle oli hätkähdyttävää tajuta, kuinka pienet tilanteet voivat johdattaa nuoren ihmisen elämän väärään suuntaan.

– Nämä tilanteet saattavat olla opettajalle tai muulle aikuiselle hyvin arkisia, mutta nuorelle ne voivat olla käänteentekeviä. Ne voivat jäädä mieleen loppuiäksi, Multamäki sanoo.

Multamäen havainnot kumpuavat Tanja Äärelän vuonna 2012 valmistuneesta väitöstutkimuksesta, jossa Äärelä selvitti haastatteluin nuorten vankien peruskoulukokemuksia. Jo väitöskirjan nimi on paljon puhuva: ”Aika palijon vaikuttaa minkälainen ilime opettajalla on naamalla”.

Multamäki törmäsi tutkimukseen sattumoisin jokunen vuosi sitten ja tiesi heti, että haluaa tehdä sen pohjalta teatteriesityksen.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi