kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Kolumni

Miksi Airbnb-pe­li­sään­tö­jen te­ke­mi­nen on Ro­va­nie­mel­lä vai­keam­paa kuin muissa kau­pun­geis­sa?

-

Rovaniemi on valinnut strategiakseen odottamisen. Strategia toimii niin, että ongelmat sysätään maton alle ja odotetaan, että huuto ja napina loppuisivat ajan myötä. Että aika tai joku muu hoitaisi asian.

Ikuisuusesimerkki odottamisstrategiasta on uimahalli. Päätöstä varmaan odotetaan niin kauan, että molemmat nykyiset hallit ovat huonon kuntonsa takia käyttökiellossa ja kaupunkilaisten pitää tyytyä avantouintiin. Ai niin, sillehän ei olekaan matkailukaupungissa saatu aikaiseksi säällistä paikkaa.

Toinen esimerkki odottamisstrategiasta on jo vuosia jatkunut napina Airbnb-toiminnan haitoista. Milloin porraskäytävissä kulkevat turistit herättävät koko talon matkalaukkuja raahatessaan, milloin jättävät roskansa tuulikaappiin, milloin meluavat pitkin yötä.  Milloin vievät leivän hotelliyrittäjän suusta.

Kaupunkilaiset ovat jo useamman vuoden turhaan odottaneet kaupungilta pelisääntöjä ja ohjeistusta lyhytvuokraukseen. Rovaniemen päättäjät vain levittelevät käsiään.

Lapin Kansa (LK 26.6.) pyysi valtuutetuilta mielipiteitä tällaisen sääntelyn tarpeeseen kaupungissa. Kyselyyn ei vaivautunut edes vastaamaan 27 valtuutettua, vain 24 valtuutettua vastasi. Heistä suurin osa kaipasi kaupungilta omia pelisääntöjä, mutta niitä tuskin on tulossa.

En ymmärrä miksi juuri Rovaniemen on erityisen vaikea laatia ohjeistusta kuten esimerkiksi Helsinki ja Tampere ovat tehneet. Rovaniemellä heitetään pallo ympäristöministeriölle ja aletaan odottaa, että lainsäätäjä tekisi jotain. Siinä menee taas muutama talvisesonki ja napina sen kuin kovenee.

Rovaniemellä jos missä olisi tarvetta kaupungin omaan ohjeistukseen ja nykyistä tiukempaan laintulkintaan. Onhan täällä eniten lyhtyvuokrauskäytössä olevia kohteita kaupungin asukaslukuun suhteutettuna.

Kaupungille matkailu on yhä tärkeämpi elinkeino. Sen hallitsemattoman kasvun tuomat ongelmat voivat kuitenkin kääntää kaupunkilaiset matkailuelinkeinon vastustajiksi. On siis matkailuelinkeinon itsensäkin etu saada asia edes jotenkin säädellyksi.

On selvää, että lyhytvuokraus on tullut jäädäkseen eikä matkailu olisi Rovaniemellä näin laajaa ilman sitä. Kun matkailu Lapissa on yhä hyvin sesonkiluonteista, tarvitaan vilkkaimpaan aikaan majoitusta, joka voi toimia ruuhkapuskurina.

Lapin ja Rovaniemen matkailu on viime vuosina kehittynyt terveempään suuntaan. Päivän, parin charter-lentojen rinnalle on avattu suoria reittejä Eurooppaan.  Osa niillä tulijoista valitsee yöpymispaikakseen yhä hotellin, joku taas suosii keskustassa olevaa huoneistoa, joku valitsee hyvin varustellun mökin luonnon keskellä. Kaikki he käyttävät alueen ravintoloita ja ohjelmapalveluita, käyvät kaupoissa, kulkevat busseilla ja takseilla. Tuovat rahaa ja työtä kaupunkiin.

Lyhytvuokrausta on hyvin monenlaista. Vertaismajoituksen ajatuksesta on tultu todella kauaksi. On huoneistoja, joissa ei ole kukaan kirjoilla. On Airbnb-vuokraajia, jotka vuokraavat asuntoaan satunnaisesti oman lomamatkansa tai poissaolonsa ajaksi.

Rovaniemen pitäisi aluksi puuttua räikeimpiin tapauksiin kuten Oulussa on tehty. Siinä ei tarvita mitään uutta lainsäädäntöä. Jos kokonaisen talon kaikki huoneistot tai suuri osa on pelkästään lyhytvuokrauksessa,  kyseessä on selkeästi majoitustoiminta eikä asuminen.

Kirjoittaja on tuottaja.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.