Pääkirjoitus: Vihreän siir­ty­män jät­ti-in­ves­toin­tien hank­ki­mi­nen Me­ri-Lap­piin edel­lyt­tää alueen kuntien yh­teis­työ­tä – sen aloit­ta­mis­ta ei voi enää lykätä tuon­nem­mak­si

Kolumni: Rkp:n on va­lit­ta­va arvojen ja edun­val­von­nan välillä ja jäl­kim­mäi­nen on vah­voil­la

Merikotka: Me­ri­kot­ka sil­pou­tui tuu­li­voi­ma­laan Kemin Ajok­ses­sa – tut­ki­ja: tällä het­kel­lä tie­dos­sa­ni on yh­teen­sä 48 ta­paus­ta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Mikä pu­hut­taa Lapin ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla? Kuun­te­le ter­vei­set Sal­las­ta, Muo­nios­ta ja Uts­joel­ta sekä viime hetken tun­nel­mat

Viimeisessä Vaalipuhetta-podcastissa ennen vaaleja ovat äänessä rajakuntien kunnanjohtajat Taina Pieski Utsjoelta (vas.), Laura Enbuska-Mäki Muoniosta ja Erkki Parkkinen Sallasta.
Viimeisessä Vaalipuhetta-podcastissa ennen vaaleja ovat äänessä rajakuntien kunnanjohtajat Taina Pieski Utsjoelta (vas.), Laura Enbuska-Mäki Muoniosta ja Erkki Parkkinen Sallasta.

Miten vaalikamppailua on seurattu Lapin kolmella maarajalla? Vaalipuhetta-podcastin viimeisessä jaksossa ennen vaali-iltaa äänessä ovat kunnanjohtajat Venäjän, Ruotsin ja Norjan rajoilta eli Erkki Parkkinen Sallasta, Laura Enbuska-Mäki Muoniosta ja Taina Pieski Utsjoelta.

Vaalipuhetta, jakso 6: Viime hetken tunnelmat vaalipäivän alla

Vaalipuhetta-podcastin jaksossa mukana myös politiikan tutkija Tapio Nykänen. Hänen kanssaan arvioidaan vaalikamppailua ja ihmetellään paikallisten vaaliteemojen vähäistä näkyvyyttä.

Pohdinnassa on myös, mikä on Lapin suurin puolue sunnuntain jälkeen. Jakson juontavat Taru Salo ja Ville Hyötylä.

Rajakuntien kunnanjohtajat pohtivat muun muassa sitä, mitä he haluaisivat mukaan tulevan hallituksen ohjelmaan. Vaikka paikkakunnat ovat erilaisia, toiveet ovat osin yhteisiä. Kuluneen vuoden aikana Lapin asema on muuttunut niin geopolitiikan, huoltovarmuuden kuin energiapolitiikankin takia.

Sallassa puhuttaa hiljentynyt Venäjän raja, toisaalta kunnan alueella kulkee pian pitkä pätkä tulevaa Nato-rajaa.

Suomen ainoassa saamelaisenemmistöisessä kunnassa Utsjoella on sulateltu viime metreillä kaatunutta saamelaiskäräjälakia. Taina Pieskin mukaan sen pitäisi olla heti alussa hallituksen tehtävälistalla. Tenojoella on ensi kesänäkin voimassa kalastuskielto ja kunta menettää miljoonia tuloja, kun turistit eivätkä paikalliset pääse joelle kalastamaan lohta.

Muoniossa taas katse on muun muassa liikenneinfrassa. Tornio–Kolari-radan sähköistäminen olisi yksi askel huoltovarmuuden parantamiseksi ja auttaisi myös kunnan matkailuelinkeinoa.

Kuuntele aiemmat jaksot
Vaalipuhetta, jakso 5: Miksi nuoret ehdokkaat edes kampanjoivat?
Vaalipuhetta, jakso 4: Kolme kaksikkoa vastakkain
Vaalipuhetta, jakso 3: Nousevatko haastajat eduskuntaan?
Vaalipuhetta, jakso 2: Mihin menee keskusta?
Vaalipuhetta, jakso 1: Mikä ihmeen piilevä äänikynnys?