Pääkirjoitus: Liit­ty­mi­nen Poh­jois-Poh­jan­maa­han tuskin pe­las­tai­si Län­si-Poh­jan syn­ny­tyk­siä

kolumni: Miksi työ ei löydä te­ki­jää, eikä tekijä työtä?

Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä todettu vii­kon­lo­pun ja maa­nan­tain aikana lähes 740 tar­tun­taa, mat­kai­li­joi­den osuus tar­tun­nois­ta las­kus­sa, So­dan­ky­lä kertoo kes­kit­tä­vän­sä jäl­ji­tyk­sen to­del­li­siin lä­hi­kon­tak­tei­hin

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu viikonlopun ja maanantaipäivän aikana 736 uutta tartuntaa. Niistä 566 kirjautui viime viikon lukuihin.

Viime viikon kokonaistartuntojen määrä oli näin ollen 1383, kun sitä edeltävällä viikolla tartuntoja oli 1614. Tälle viikolle uusia tartuntoja on kirjattu 171 kappaletta.

Matkailijoiden tartuntoja todettiin viime viikolla vähenevissä määrin. Viidesosa tartunnoista todettiin koti- ja ulkomaalaisilla matkailijoilla.

Yli puolet tartunnoista todettiin Rovaniemellä, mutta tartuntoja todettiin jokaisessa sairaanhoitopiirin alueen kunnassa.

Sodankylä keskittää tartunnanjäljitystä lähikontakteihin

Sodankylän kunta kertoo keskittävänsä tartunnanjäljityksen positiivisen testituloksen saaneiden henkilöiden todellisiin lähikontakteihin

Sodankylässä on todettu viime viikon aikana 90 koronatartuntaa, ja tartunnanjäljitys on kiireinen.

– Mikäli saat tiedon mahdollisesta altistumisesta, mutta et saa yhteydenottoa kunnan jäljitystyöntekijöiltä, voit elää normaalisti ja noudattaa ohjetta kotitestien käytöstä, kunta ohjeistaa.

Karanteenin pituus altistumistapauksissa on viisi vuorokautta. Karanteeniin ei joudu, mikäli henkilöllä on kaksi rokotetta tai enemmän tai hän on sairastanut koronan kahden kuukauden sisällä.

– Näissä tapauksissa henkilöiden tulisi kuitenkin välttää tarpeettomia lähikontakteja ja tehdä kotitesti päivittäin viiden vuorokauden ajan altistumisesta, Sodankylän kunta tiedottaa.

Sodankylän kunnassa työskentelevä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö testataan Sopukassa.

Sairastuneen kanssa samassa taloudessa asuvat asetetaan aina karanteeniin, vaikka heillä olisi täysi rokotesuoja tai he olisivat sairastaneet koronan kahden kuukauden sisällä. Karanteenin pituus on viisi vuorokautta. Karanteenipäivien laskeminen aloitetaan aina viimeisenä sairastuneen sairastumispäivästä.

Koulualtistumisissa koko luokkaa ei enää automaattisesti aseteta karanteeniin, vaan vain rokottamattomat tai yhden rokotteen saaneet määrätään karanteeniin.

Tartunnan saaneella henkilöllä eristyksen kesto on vähintään seitsemän vuorokautta. Sairastuneen tulee olla ollut kaksi vuorokautta oireeton ennen eristyksen purkamista. Tarvittaessa eristystä siis jatketaan seitsemää vuorokautta pidemmäksi.

Ranualla koululuokkia etäopetukseen

Ranuan kunta kertoo tiedotteessaan, että kirkonkylän 4A-luokka on siirretty etäopetukseen keskiviikkoon saakka. Rinnakkaisluokka 4C on testattu maanantaina ja jatkotoimista tiedotetaan erikseen.

Kuhan koulu on 18.1.2022 asti etäopetuksessa esikoululaisia lukuun ottamatta.

Korontartunta todettiin myös Ranuan Kanervikossa olevassa vuorohoitoryhmässä, minkä vuoksi seitsemän lasta ja neljä työntekijää altistuivat.

Lisäksi on altistumisia tapahtunut Rantakodilla, vanhustentaloilla ja Attendo Sisussa.