Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Lapin mer­ki­tys Suo­mel­le on nou­se­mas­sa Na­to-jä­se­nyy­den myötä uudelle tasolle – alue­po­li­tii­kan sijasta on alet­ta­va puhua geo­po­li­tii­kas­ta

Suomen geopoliittinen asema on muuttunut – todennäköisesti pysyvästi. Syypää muutokseen on brutaalia hyökkäyssotaa Ukrainassa käyvä Venäjä, joka on pakottanut aggressiivisella arvaamattomuudellaan pohjoisen länsinaapurinsa hakemaan puolustusliitto Naton jäsenyyttä.

Muuttuneessa tilanteessa Suomi uhkaa jäädä saareksi läntisen Euroopan laidalle, jos Ukrainan kriisi laajenee ja laivaliikenne Itämerellä vaikeutuu. Sen kautta kulkee 90 prosenttia Suomen viennistä ja 99,9 prosenttia valtion rajat ylittävästä dataliikenteestä. Laivayhteydet ovat elintärkeitä paitsi Suomen kilpailukyvylle myös turvallisuudelle ja huoltovarmuudelle.

Ratkaisu uhkaavaan ongelmaan löytyy Lapista, jonka merkitys Suomelle on nousemassa Nato-jäsenyyden myötä uudelle tasolle.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi