
Lapin matkailualalla pelätään, että Petteri Orpon (kok.) hallituksen ohjelmaan kirjatut toimet heikentävät matkailun kilpailukykyä ja kasvua. Rankin kritiikki kohdistuu arvonlisäveron nostoon ja työperäisen maahanmuuton vaikeuttamiseen (LK 22.6.).
Hallituksen suunnitelmissa on korottaa matkailutoiminnan arvonlisäveroa (alv) 10:stä 14 prosenttiin. Työperäistä maahanmuuttoa on tarkoitus vaikeuttaa siten, että työperusteinen oleskelulupa raukeaa, jos Suomeen EU:n ulkopuolelta töihin tullut ei onnistu löytämään töitä yli kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen.
Lisäksi työntekoon oikeuttavan oleskeluluvan ehtona olevaa 1 331 euron kuukausitulorajaa ollaan nostamassa 1 600 euroon ja työttömyysturvan 300 euron suojaosa aiotaan poistaa. Suojaosa on summa, jonka työtön voi ansaita ilman että tulo vähentää työttömyysetuutta.
Sesonkiluonteisella ja usein osa-aikaisella matkailualalla muutosten uskotaan karkottavan osan potentiaalisista tulijoista kilpaileviin matkailumaihin.
Alv-nosto kohdistuu matkailualalla suoraan muun muassa majoitukseen, ohjelmapalveluihin ja hiihtokeskuksiin. Korotus nostaa palvelujen ja tuotteiden hintaa, mikä voi heikentää niiden kysyntää.
Hintoihin kohdistuu jo korotuspaineita ennätysinflaation takia. Se on heikentänyt myös matkailijoiden ostovoimaa. Kun rahaa on käytössä vähemmän, moni säästää jättämällä matkan väliin.
Lapin matkailu on kärsinyt jo pitkään työvoimapulasta. Kyse on globaalista ilmiöstä, missä matkailumaat käyvät alati kovenevaa kilpailua alan ammattilaisista. Heitä on yhä vaikeampaa löytää Lappiin EU-alueelta.
Esimerkiksi Lapland Hotelsin kansainvälisistä työntekijöistä jo 15 prosenttia tulee unionin ulkopuolelta. Rekrytointia vaikeuttaa Suomen hidas ja jähmeä työlupabyrokratia, jonka sujuvoittaminen ei liene Orpo-Purran hallituksen kärkihankkeiden joukossa.
Hallitusohjelmassa mainitaan matkailualan "kasvun edellytysten vahvistaminen", muttei sitä, miten tämä tehdään. On selvää, ettei alv:n nosto ja työperäisen maahanmuuton hankaloittaminen vahvista, vaan heikentää kasvua. Tämä ei ole viisasta matkailupolitiikkaa tilanteessa, missä ala on vielä toipumassa pandemiasta. Moni matkailuyritys on parin vuoden koronasulun jäljiltä korviaan myöten veloissa.
Matkailualan toive on, ettei arvonlisäveroa nosteta. Minimitoiveena on siirtymäaika, koska moni yritys on sopinut asiakkaidensa kanssa hinnoista jo 1–2 vuodeksi eteenpäin. Jos alv nousee sitä ennen, se on suoraan pois yrityksen katteesta.
Hallituksen on syytä miettiä vielä kertaalleen sekä matkailun alv-noston että työperäisen maahanmuuton vaikeuttamisen järkevyyttä. Velkaantuvan valtion on saatava lisää tuloja, mutta viisas lypsäjä pitää lehmän hengissä, jotta sitä voi lypsää jatkossakin.
P.S.
Kansa teki kokoomuksesta pääministeri- ja perussuomalaisista valtiovarainministeripuolueen – kaksikko valtasi vaaleissa ykkös- ja kakkossijan – mutta kansan usko hallituksen kestävyyteen horjuu jo, vaikka Orpon joukkue on hädin tuskin aloittanut työnsä. Uutissuomalaisen kyselyn mukaan – se tehtiin jo ennen hallitusohjelman valmistumista – lähes puolet suomalaisista ei usko oikeistohallituksen toimivan täyttä neljää vuotta. Uskoa tunnustaa vain 28 prosenttia äänestäjistä eli usko horjuu jostain syystä myös hallituspuolueiden äänestäjien joukoissa.