pääkirjoitus: Hal­li­tus­rin­ta­ma repesi ra­ja­var­tio­lain uu­dis­tuk­ses­sa – rat­kai­sua ei saa vii­vyt­tää

Kun pos­ti­lak­ko py­säyt­ti kir­je­pos­tin, kau­pun­ki aikoo soittaa tär­keis­tä asiois­ta asiak­kail­le

Kirjastosta muistutetaan, että postilakko ei vapauta asiakasta vastuusta lainojensa suhteen.

Postin lakon aikan kirjeposti jää jakamatta. Jos odottaa esimerkiksi ajanvarauskirjettä, kannattaa vastata puheluihin, sillä tieto voi tulla sitä kautta.
Postin lakon aikan kirjeposti jää jakamatta. Jos odottaa esimerkiksi ajanvarauskirjettä, kannattaa vastata puheluihin, sillä tieto voi tulla sitä kautta.
Kuva: Veli-Jukka Mustajärvi

Maanantaina alkanut postin lakko koskee erityisesti kirjepostia eli esimerkiksi laskut, palkkalaskelmat ja perintäkirjeet voivat jäädä tulematta perille. Myös pakettien kulussa voi olla viivettä.

Rovaniemen kaupunki on varautunut lakkoon muun muassa pidentämällä laskujensa maksuaikaa 30 päivään.

Lakon aikana moni asia pitää hoitaa sähköisissä palveluissa. Esimerkiksi hakemukset avoinna oleviin työpaikkoihin tulee lähettää ensisijaisesti sähköisesti Kuntarekryn kautta työpaikkailmoituksessa olevan ohjeen mukaan. Ei-sähköiset hakemukset voi toimittaa kaupungin omaan Osviitta-palvelupisteeseen kauppakeskus Rinteenkulmaan. Tarvittaessa voi olla yhteydessä työpaikkailmoituksessa mainittuihin henkilöihin.

Kaupunki on varautunut lakkoon muun muassa pidentämällä laskujensa maksuaikaa 30 päivään.

Postia kaupungille? Mene Osviittaan

Kaupunginhallitukselle, toimielimille ja viranomaisille osoitettu posti tulee hoitaa lakon ajan sähköisissä palvelukanavissa, lähettää sähköisesti Rovaniemen kaupungin kirjaamoon tai toimittaa Osviittaan kauppakeskus Rinteenkulmaan. Monia asioita kuten esimerkiksi oikaisuvaatimuksia ei voida ottaa suullisesti vastaan.

Arkaluonteisia tietoja ja henkilötietoja sisältävät sähköpostit tulee lähettää kaupungin turvapostipalvelun kautta. Turvapostipalvelun saa käyttöön osoitteessa https://turvaposti.rovaniemi.fi.

Arkaluonteisia tietoja ja henkilötietoja sisältävät sähköpostit tulee lähettää kaupungin turvapostipalvelun kautta.

Terveysasemalta voidaan soittaa

Terveysasemilta ja kuntoutusyksiköstä otetaan puhelimitse yhteyttä potilaisiin asioissa, jotka on tavanomaisesti hoidettu kirjeitse. Omaa puhelinta kannattaakin seurata, jos odottaa kutsua tutkimuksiin, vastauksia tutkimuksista tai hoitopalautetta vastaanotolla käynnistä.

Ajanvarauskutsuja ja muita terveydenhuollon asiakirjoja voi myös tiedustella ja noutaa terveysasemilta sekä kuntoutuksen Metsäruusun yksiköstä. Hoitopalautteet näkee puolestaan sähköisestä Omakannasta. Omakantaan kirjaudutaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.

Myös kaupungin sosiaalipalveluista otetaan puhelimitse yhteyttä asiakkaisiin asioissa, jotka on tavanomaisesti hoidettu kirjeitse. Puhelinta kannattaa seurata, jos odottaa päätöstä tai ajanvarausta esimerkiksi asumispalveluihin, kotihoitoon, toimeentulotukeen, henkilökohtaiseen apuun tai muuhun sosiaalipalveluun. Päätöksiä voi myös tiedustella sosiaalipalveluiden toimipisteistä ja ikäihmisten palvelupiste Nestorista.

Puhelinta kannattaa seurata, jos odottaa päätöstä tai ajanvarausta.

Pikapalvelu kiiretilanteisiin

Kaupunki on varautunut poikkeusjärjestelyihin välttämättömän postin osalta. Yksiköt voivat harkintansa mukaan tilata kuljetuksen kaupungin lähettipalveluilta tai toimittaa postin Osviittaan, josta asukas tai asiakas voi sen käydä noutamassa. Postia ei voida kuitenkaan pääsääntöisesti kuljettaa suoraan yksityishenkilöille.

Kiireellistä postia kaupungilta odottavan tulee ottaa yhteyttä suoraan kyseiseen palveluun.

Kiireellistä postia kaupungilta odottavan tulee ottaa yhteyttä suoraan kyseiseen palveluun.

Sairaalastakin voidaan soittaa

Kaupungin tavoin myös Lapin sairaanhoitopiiri on varautunut lakkoon. Niille asiakkaille, joille on odotettavissa kutsu- tai ajanvarauskirje, soitetaan. Lisäksi sairaanhoitopiiri pidentää laskujen maksamisaikaa.

Kirjasto tiedottaa, että esimerkiksi muistutukset erääntyvistä lainoista viivästyvät. Myös kaukolainat kulkevat hitaasti.

Asiakkaiden onkin tärkeää seurata omien lainojensa tilannetta.

– Postin lakko ei poista asiakkaan vastuuta lainoista ja noudettavissa olevista varauksista, kaupunginkirjastosta tiedotetaan.

Aamulla jaettavat sanomalehdet tulevat kirjastoihin normaalisti, mutta aikakauslehtien jakelussa on häiriöitä. Digitaaliset näköislehdet ilmestyvät normaalisti.

Postin lakko ei poista asiakkaan vastuuta lainoista ja noudettavissa olevista varauksista.
Rovaniemen kaupunginkirjasto

Uuden Rovaniemen osoitteellinen jakelu pysähtyy

Lakko koskee myös pieneltä osin Uuden Rovaniemen jakelua, sillä lehden osoitteelliset tilaukset jäävät jakamatta.

Syynä lakkoon on Posti- ja logistiikka-alan unionin ja työnantajajärjestö Paltan välinen työehtokiista. Sitä sovitellaan parhaillaan. Lakon on ilmoitettu kestävän kaksi viikkoa, ellei neuvotteluissa löydetä sopua aiemmin.

Työntekijäjärjestö on tosin ilmoittanut, että jos sopua ei synny, lakko voi pidentyä jopa neljän viikon mittaiseksi eli 8. joulukuuta asti. Lakon päättymisen jälkeen jakelu voi toimia heikosti vielä jonkin aikaa.

Lakon ulkopuolelle on rajattu terveyden ja turvallisuuden kannalta tärkeitä kuljetuksia kuten esimerkiksi ruokakuljetuksia, verilähetyksiä ja laboratorionäytteitä.

Syynä lakkoon on Posti- ja logistiikka-alan unionin ja työnantajajärjestö Paltan välinen työehtokiista.