Matkailu: Vaa­ral­li­siin paik­koi­hin py­sä­köi­dyt tu­ris­ti­bus­sit ja vuok­ra-au­tot kuu­men­ta­vat tun­tei­ta Ro­va­nie­mel­lä, poliisi vetoaa kul­jet­ta­jien vas­tuu­seen

lumivyöry: NRK: Nuori nor­ja­lais­mies kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kult­tuu­ri­kau­pun­ki Tornio

Tornion asema kulttuurikaupunkina vahvistui merkittävästi 1980-luvulla. Jo 1914 perustettu museo oli 1970-luvun puoliväliin saakka Kotiseutu- ja museoyhdistyksen hallussa ja sitä pidettiin auki vapaaehtoisvoimin. 1975 perustettiin vakinainen museonhoitajan virka, jolloin yhdistys luovutti museorakennuksen ja kokoelmat kaupungille. 1980 museosta tuli museotoiminnan organisaatiouudistuksen myötä Tornionlaakson maakuntamuseo, ja 1982 valmistui museorakennuksen laajennusosa.

Tornion Kaupunginhotellin omistaja Veli Aine oli kerännyt taidetta nuoruudestaan saakka, ja yhdessä vaimonsa Eilan kanssa hän perusti 1974 Aineen Kuvataidesäätiön. Myös Tornion kaupunki oli sitä mieltä, että Aineen tuolloin jo yli 1000 teosta käsittänyt taidekokoelma olisi säilytettävä yhtenäisenä ja saatava esille arvolleen sopivalla tavalla. Kaupunki teki päätöksen kulttuurikeskuksen rakentamisesta 1977, ja lopulta Rajakartanoksi nimetty rakennus valmistui 1986. Sinne sijoitettiin Aineen taidemuseon lisäksi kaupunginkirjasto.

Lasten musiikkikasvatus organisoitiin 1980-luvulla niin, että kiinnostuneet saattoivat edetä musiikkileikkikoulusta peruskoulujen musiikkiluokille ja Kemin musiikkiopistoon, johon torniolaisille varattiin yhä enemmän paikkoja. Tornion musiikkielämän kirjo laajeni muutenkin 1980-luvulla. Kalottijazz & Blues festivaalia järjestettiin vuodesta 1984. Arja Sipola voitti ensimmäisen tangokuningatar-tittelin 1987. Myös punk-henkiset yhtyeet Terveet kädet ja CMX aloittivat nykyaikaan kestäneet uransa 1980-luvulla.