pääkirjoitus: Voiko mat­kai­lus­sa olla ta­voit­tee­na pelkkä kasvu?

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Krii­si­ajan la­ki­py­kä­lis­sä riittää kor­jat­ta­vaa, kunhan poik­keus­ajas­ta pääs­tään

Takana on monella tavalla haastava koronaviikko, jonka ymmärtäminen on ollut vaikeaa jopa oikeusoppineille. Tosin iso osa kansalaisista on voinut pudota pandemiapykäläkärryiltä jo aikaisemmin.

Alkuviikosta hallitus totesi yhdessä tasavallan presidentin kanssa Suomessa vallitsevan poikkeusolot. Ministeriö ja aluehallintovirastot kiistelivät siitä, kumpi tulkitsee tartuntatautilakia oikein. Oikeusoppineet moittivat hallitusta laittomuuksista ja pääministerikin pakitti.

Viikon puolivälissä eduskunnan perustuslakivaliokunta arvioi, ettei poikkeusolojen toteamista olisi tarvittu ainakaan, jos tarkoituksena oli sulkea ravintolat. Loppuviikosta hallitus päätti ottaa "soveltuvin osin" käyttöön valmiuslain pykäliä. Mitä siis tapahtui?

Viimeksi mainittu päätös tarkoittaa palaamista osin vuoden takaiseen tilanteeseen lähinnä sillä erolla, että Uudenmaan rajat pysyvät tällä kertaa auki, eikä sitä eristetä muusta maasta.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi