työtaistelut: Yk­si­tyi­sen so­siaa­li­pal­ve­lu­alan työ­rii­das­sa ei vielä sopua – uudet lakot uh­kaa­vat alkaa kes­ki­viik­ko­na

Kolumni: Tulva näytti am­mat­ti­lai­sil­le ja pai­kal­li­sil­le voi­man­sa

pääkirjoitus: Hal­li­tus­neu­vot­te­li­jat se­lät­ti­vät en­sim­mäi­sen krii­sin­sä, mikä lu­pai­lee por­va­ri­hal­li­tus­ta – se tar­vit­see sel­viy­tyäk­seen korkeaa krii­sin­sie­to­ky­kyä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Kor­kea­len­toa: Tek­no­lo­gian tut­ki­mus­ta – ihmistä unoh­ta­mat­ta

Kirjoittaja on Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa projektipäällikkö ja työstää väitöskirjaa. Palstalla vierailee kolumnisteja Lapin yliopistosta ja ammattikorkeakoulusta.
Kirjoittaja on Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa projektipäällikkö ja työstää väitöskirjaa. Palstalla vierailee kolumnisteja Lapin yliopistosta ja ammattikorkeakoulusta.
Kuva: Lapin yliopisto

Tilastokeskus uutisoi viime viikolla nousseesta ruutuajasta suomalaisten keskuudessa: ruutuaika on ollut kasvussa 1980-luvulta asti. Teknologia on eri muodoissaan osana arkeamme yhä kasvavassa määrin, niin töissä, opiskeluissa kuin vapaa-ajalla. Joskus teknologian kehittymisen vauhti on kuitenkin niin hurjaa, ettei perässä tahdo pysyä.

Mobiililaitteet luovat paljon mahdollisuuksia, mutta voivat myös aiheuttaa hankaluuksia sosiaalisissa tilanteissa. Kaikissa tilanteissa niiden käyttöön ei vielä ole syntynyt käytäntöjä ja hyviä tapoja. Voi olla myös paikallaan miettiä, sopiiko digitalisaatio tai teknologia kaikkiin tilanteisiin. Myös ihmisten läsnäoloa ja panosta tarvitaan kuten ennenkin. Muotoilun tutkimus auttaa luomaan huomisen yhteiskuntaa luomalla uusia palveluja tai kehittämällä jo käytössä olevia.

Lapin yliopistossa käyttäjäkokemuksen tutkimusryhmässä keskitymme ihmisten ja tietokoneiden vuorovaikutuksen tutkimiseen. Siihen, miten sovelluksista tai palveluista saataisiin mahdollisimman sujuvia ja helppokäyttöisiä kaikenlaisille käyttäjille. Tähän tarvitaan paljon laboratorio- ja kenttätyötä eli testaamista ihmisten kanssa sekä erilaisten käyttötilanteiden selvitystä.

Lapissa täytyy ottaa huomioon myös ympäröivät olosuhteet: millaiset ratkaisut toimivat ulkona pakkasessa tai kun käyttäjä on erämaassa huonon kuuluvuuden alueella.

Miten itse reagoisit, jos Valtakadulla vastaan tulisi vaikkapa lumenpuhdistus- tai lähettirobotti?

Jokainen voi kuvitella, miltä teknologian ja ihmisen yhteistyö näyttäisi vuosien tai vuosikymmenten päästä.

Miten itse reagoisit, jos Valtakadulla vastaan tulisi vaikkapa lumenpuhdistus- tai lähettirobotti? Millaisia virtuaalimaailmoja voitaisiin rakentaa pohjoiseen kulttuuriin ja historiaan pohjautuen? Miten erilaiset robotit voitaisiin pukea, jotta ihmisten on miellyttävä kommunikoida niiden kanssa?

Muun muassa tällaisia aiheita tutkimme taiteiden tiedekunnassa. Tutkijoina olemme vastuussa siitä, millaisia tulevaisuudenkuvia kehitämme – otammeko huomioon kestävän kehityksen, erilaiset ihmiset ja vaihtelevat käyttötilanteet. On välillä hyvä pysähtyä miettimään, miksi työtämme teemme.

Äidiltä vielä terveisiä, että muistakaa kaikki nauttia myös ulkoilusta ja tarkkailla kevään merkkejä luonnossa pelkän ruutujen tuijottelun sijaan.

PS. Ensi viikon Arctic Design Weekillä pääsee Rovaniemellä tutustumaan monenlaisiin muotoilun aiheisiin tapahtumien, esimerkiksi työpajojen, näyttelyiden sekä luentojen kautta.