Onnettomuus: Au­toi­li­ja törmäsi ala­ikäi­seen pyö­räi­li­jään Iva­los­sa ja pakeni pai­kal­ta

Sää: Harmaa loska väistyy pian - ensi viikon hiih­to­lo­ma­lai­sil­le lu­va­taan jo au­rin­koi­sem­pia hiih­to­ke­le­jä

Pääkirjoitus

Kolmen suo­ma­lais­mie­hen saama ter­ro­ris­mi­ri­kos­syy­te he­rät­tää toi­vot­ta­vas­ti päät­tä­jät­kin ym­mär­tä­mään vas­tuun­sa pu­hu­mi­sis­taan – viaton ra­sis­mi­flirt­ti voi johtaa julmiin te­koi­hin

Suomikaan ei ole suojassa viharikoksilta, siksi rasismia on vastustettava jatkuvasti.
Suomikaan ei ole suojassa viharikoksilta, siksi rasismia on vastustettava jatkuvasti.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen
Pääkirjoitus // 13.9.2023

Päijät-Hämeen käräjäoikeus käsittelee parhaillaan syytteitä, jollaisia lintukodoksikin kutsutussa Suomessa on nähty vain harvoin – kolmea suomalaismiestä syytetään terrorismirikoksista. Vaikka kolmikon touhuista löytyy enemmän tragikoomisia piirteitä kuin varsinaiseen iskuun valmistautumista, epäily on syytä ottaa vakavasti, sillä se kielii asenneilmapiirin kiristymisestä.

Syytteen mukaan epäillyt olivat valmistautuneet väestöryhmien väliseen aseelliseen konfliktiin. Motiivina toimivat rasistiset uskomukset valkoisen väestön ylemmyydestä ja edessä olevasta väestönvaihdosta. Kyseisen salaliittoteorian mukaan länsimaiden väestöä ollaan vaihtamassa vallanpitäjien myötävaikutuksella islaminuskoisiin ja tummaihoisiin ihmisiin.

Syytetyt, joista yhdellä on lappilaistaustaa, ovat kannattaneet uusnatsistista, "akselerationismista" ajatusmaailmaa. Siinä uskotaan, että yhteiskunta on väistämättä ajautumassa väestöryhmien väliseen, aseelliseen yhteenottoon eli rotusotaan. Akselerationalistit haluavat nopeuttaa väistämätöntä yhteiskuntaa horjuttavilla terrori-iskuilla.

Tarkoituksena on surmata myös väestönvaihdon mahdollistaneet vallanpitäjät – yksi Lahden syytetyistä viestittelikin mahdollisuudesta pääministeri Sanna Marinin murhaan.

Kolmikon "vallankumous" jäi ajatustasolle, eikä ehtinyt edetä juuri 3D-tulostimella valmistettuja aseita ja niillä metsässä räiskimistä pidemmälle.

Miesten keskenkasvuisen harhaiselle ajatusmaailmalle on helppo naureskella, mutta tähän ei pidä sortua. Vaikka väkivaltaiset ääriliikepiirit ovat yhä Suomessa pienet, muista maista on jo riittävästi esimerkkejä siitä, mihin ääriajattelu johtaa, jos sen annetaan muhia riittävän kauan.

Suomestakin löytyy runsain mitoin vihaisia, hämmentyneitä, ahdistuneita, rikkinäisiä ja yksinäisiä nuoria, jollaiset ovat helpoimpia käännytyskohteita vihaoppejaan jakaville salaliitto- ja muille ääriryhmille. Ne tarjoavat paitsi samanmielistä toveruutta myös väylän purkaa pahaa oloa syntipukkeihin, jollaisiksi vaikkapa "meidän rahoilla elävät" turvapaikanhakijat kelpaavat mainiosti.

Samoilla vihavesillä kalastelevia poliitikkoja voidaan pitää vähintäänkin osasyyllisinä rasistisen puhetavan normalisoitumiseen – jopa osa nykyhallituksen ministereistä on vihjaillut väestönvaihdolla.

Poliittisen eliitin vihapuhe kopioituu helposti tavallisen kansan puheisiin. Rasistisen puhetavan tiedetään kasvattavan epätasa-arvon tunnetta, josta ääriliikkeet elävät.

Päättäjien ja sellaisiksi pyrkivien on korkein aika miettiä tarkemmin sitä, miten ja mitä he puhuvat. Viattomana ääntenkalasteluflirttinä alkanut vihapuhe – kuten tiettyjen ihmisryhmien demonisoiminen tai niihin liittyvien salaliittoteorioiden levittäminen – voi johtaa julmiin tekoihin, mistä maailmanhistoria on täynnä varoittavia esimerkkejä.

P.S.

Äärioikeistolaisten toimintaa on yritetty suitsia Euroopassa ja myös Suomessa lainsäädännöllä. Hovioikeus kielsi uusfasistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan 2018, jonka jälkeen osa liikkeen jäsenistä siirtyi toimimaan Kohti vapautta-nimisen liikkeen lipun alla (Yle 11.9.). Vaikka ääriliikkeiden kieltäminen voi toimia yllykkeenä uusille ääriliikkeille, väkivaltaan yllyttävien ja vihaa lietsovien järjestöjen salliminen ei ole vaihtoehto. Se tarkoittaisi pikkusormen antamista rasismille, jolla on tapana viedä ennemmin tai myöhemmin koko käsi.