Mainos

Kokenut mo­ni­osaa­ja muutti ta­kai­sin Ra­nual­le – Tatu Hietala työl­lis­tyi “pii­lo­työ­pai­kan” avulla

Tatu Hietala on tehnyt pitkän uran kansainvälisissä hankintatehtävissä. Nyt hän on palannut Ranualle, josta matka alkoi yli neljäkymmentä vuotta sitten. Työn trendit ja muuttuva elinkeinorakenne avaavat syrjäseudulla hänen kaltaisilleen lukuisia työn ja asumisen mahdollisuuksia.

Työt ovat vieneet Tatu Hietalaa pitkin maailmaa, mutta päätös asettumisesta Ranuan kotimaisemiin oli lopulta helppo.
Työt ovat vieneet Tatu Hietalaa pitkin maailmaa, mutta päätös asettumisesta Ranuan kotimaisemiin oli lopulta helppo.

Tarina saattaa olla monelle tuttu. Ensin lähtö nuorena kotipaikkakunnalta opiskelujen perässä suurempaan kaupunkiin, sitten muutto perheen ja työn perässä muualle, ehkä maailmallekin. Lopuksi paluu kotiin.

Tatu Hietala on kulkenut matkan Ranualta Rovaniemelle ja Ouluun, josta Nokian leivissä työkomennuksille Saksaan ja aina Aasiaan asti. Teknologia-alan hankintatehtävät ovat tarjonneet mittavan uran syntyperäiselle ranualaiselle. Pari vuotta sitten hän muutti takaisin. Miksi?

“Jo yhdeksänkymmentäluvulla kun rakensimme vaimon kanssa tänne kesämökkiä, meillä oli päiväunivisio pysyvästä paluusta näihin luonnon maisemiin. Koronan aikana työskentelin Fennovoimalla ja asuimme Pyhäjoella. Silloin etätyö mahdollisti siirtymisen Ranuan kirjoille”, Hietala kertoo.

Paluu ei ole kaduttanut, sillä Hietala nauttii maaseudulla asumisesta. Hän kalastaa ja metsästää yhdessä vaimonsa kanssa. Tarpeen tullen nikkaroi taloonsakin lisää tilaa.

“Täällä se on mahdollista. On hienoa, että harrastusten pariin pääsee ovesta ulos astumalla. Luonnonläheisyys ja mutkattomuus ovat meille tärkeitä asioita. Ranualla ne toteutuvat”, hän sanoo.

Piilotyöpaikat odottavat löytäjäänsä

Hietala ei ole kuitenkaan palannut Ranualle vain rentoutumaan. Hän toimii Ranuan Tarvikekeskuksella kehitysjohtajana – tehtävässä, jonka hän itse loi.

“Olemme nyt asuneet täällä kaksi vuotta. Kuluneena keväänä lähetin avoimen hakemuksen, ja haastattelujen aikana kävi ilmi, että Ranuan Tarvikekeskuksella olisi tarvetta erilaisiin kehityskohteisiin. Omistaja kiinnostui minusta siinä määrin, että lopussa määrittelimme yhdessä toimenkuvani ja paiskasimme kättä”, hän muistelee.

Ranuan Tarvikekeskus on voimakkaasti kasvanut neljän myymälän perheyritys. Uudessa työpaikassaan Hietala voi soveltaa urallaan hankkimaansa kokemusta. Ensimmäisenä työlistalla on muun muassa laatujärjestelmän kehitysprojektin suunnittelu. Se kertoo siitä, että työtehtäviä on kaikkialla, ne vain pitää osata löytää.

“Nykyinen työkulttuuri mahdollistaa oman työroolin muokkaamisen. Monissa yrityksissä on tarve oikeille tekijöille, mutta sitä ei osata sanoittaa. Niille, jotka tunnistavat tällaiset piilotyöpaikat, voivat hyvin työllistyä Ranuallakin”, Hietala huomauttaa.

Linnunlaulua ja “positiivisia pommeja”

Rauhaa, hiljaisuutta ja puhtautta arvostaville Ranua näyttäytyy oivana työympäristönä. Ruuhkattomien teiden lisäksi tarjolla on Etelä-Suomea alhaisemmat elinkustannukset.

“Etätyötä tekevät voivat työskennellä kotona linnunlaulussa ja sitten liikkua ketterästi työpaikalle. Japanin metropoliympäristössä työmatkaan menisi moninkertainen aika. Lisäksi vettä voi juoda niin hanasta kuin purostakin. Sellaisia perusasioita jää kaipaamaan maailmalla”, Hietala tietää kokemuksesta.

Työympäristönä Ranua tarjoaa virikkeitä yrittäjillekin. Alueen teollisuuden syliin putosi keväällä “positiivinen pommi”, kun tieto Suhangon kaivoshankkeen etenemisestä tiehankkeen päätöksen myötä tuli julki. Hietala näkee sen tietävän hyvää liike-elämälle.

“Ranualaiset ovat odottaneet näitä uutisia pitkään. Suhangon alueen maaperässä on muun muassa palladiumia, jonka hinta on lähtenyt Ukrainan sodan myötä nousuun. Tätä arvokasta materiaalia käytetään muun muassa auton katalysaattoreissa. Siinä on monille yrityksille ammennettavaa.”

Pysähtyminen tarjoaa uusia näkymiä

Elinkeinoelämä on Hietalan mukaan Ranualla vireää. Silti joskus pitää osata pysähtyä.

“Monesti menee niin, että yrittäjä kehittävät toimintaansa aktiivisesti ja näyttävät mallia muille. Mutta nämä ‘vetohevoset’ eivät aina näe sivulle. Yritystoimintaa ja tulevia innovaatioita pitää välillä pysähtyä miettimäänkin, ja Ranualla siihen on aikaa”, hän sanoo.

Tärkeä osa Ranuan elinkeinoelämää on matkailu. Esimerkiksi maailman pohjoisin arktinen eläinpuisto sekä jokakesäiset Hillamarkkinat houkuttelevat matkailijoita vuosittain.

“Matkailussa on paljon hyödynnettävää, erityisesti talvikaudella. Hotellihuoneen mukavuuksin varustetut iglut tarjoavat upean mahdollisuuden seurata revontulia. Tätä eksotiikkaa etenkin Aasiasta tulevat arvostavat”, Hietala arvioi.

Hietala on myös Ranuan kunnanvaltuuston puheenjohtaja. Tehtävissään hän voi edistää kuntastrategiaa, jonka kärkinä ovat kasvu, kuntalaisten hyvinvointi, kansainvälistyvä yritystoiminta sekä kestävä elinympäristö.

“Elinkeinoelämän mahdollisuuksia täällä on paljon, mutta työvoimasta on huutava pula. Tiedän monia yrityksiä, jotka palkkaisivat heti, jos löytäisivät osaajia”, Hietala toteaa.