Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

Pääkirjoitus

Kemin asu­kas­lu­ku on pie­nen­ty­nyt joka vuosi koko 2000-lu­vun ajan – synkän ke­hi­tyk­sen kään­tä­mi­nen on nyt mah­dol­lis­ta

Stora Enso sulki Veitsiluodon tehtaansa kolme vuotta sitten.
Stora Enso sulki Veitsiluodon tehtaansa kolme vuotta sitten.
Kuva: Jussi Leinonen
Pääkirjoitus // 13.6.2023

Tekstiilijätteen jatkojalostukseen erikoistunut Infinited Fiber Company tehnee investointipäätöksen Kemin tehtaastaan tulevan puolen vuoden aikana. Rahoitusrintamalla näyttää tällä hetkellä hyvältä. Tässä on auttanut isolta osaltaan se, että yrityksen tulevat asiakkaat – joukossa on useita kansainvälisiä vaatealan jättejä – ovat tilanneet tehtaan tuotantoa ennakkoon jo lähes 250 miljoonan euron edestä.

Niin kutsuttua infinnakuitua valmistavan, noin 400 miljoonaa euroa maksavan tekstiilikuitutehtaan rakennustyöt on tarkoitus aloittaa heti investointipäätöksen jälkeen. Tavoitteena on, että ensimmäiset kaupalliset toimitukset lähtevät Veitsiluodosta tammikuussa 2026.

Tehdas työllistää tuolloin suoraan noin 270 ihmistä. Jo nyt työntekijöitä on lähes 70 (LK 9.6.).

Kemin tehtaan on määrä tuottaa vuosittain 30 000 tonnia uusiokuitua, mikä riittäisi noin sadan miljoonan t-paidan valmistukseen. Yhtiön mukaan maailmanmarkkinoille mahtuisi kyseistä kuitua jopa 250 miljoonaa tonnia.

Infinited onkin jo suunnittelemassa seuraavaa tehdas, jonka sijoituspaikkaa ei ole vielä päätetty. Ehdolla on kymmenen eri maata, joista yksi on Suomi.

Pois suljettua ei ole sekään, että mahdollinen toinenkin tehdas rakennetaan Kemin Veitsiluotoon. Tehdassaaren puolesta puhuvat kotimaisuuden lisäksi muun muassa sataman läheisyys, osaava työvoima, valmis infra ja kaava sekä puhdas raakavesi.

Jo nyt voidaan sanoa, että Kemin päätös hypätä Veitsiluodon osalta kiertotalouden kelkkaan oli onnistunut veto.

Kun Stora Enso sulki 2021 tehdassaaressa jo useamman sukupolven ajan toimineet sellu- ja paperitehtaansa – pelkästään suoria työpaikkoja katosi saman tien noin 550 – kaupungissa vallitsi hetken lopun ajan tunnelma. Sittemmin tummimmat pilvet ovat väistyneet ja niiden välistä on nähty auringon pilkettäkin.

Suunniteltu tekstiilikuitutehdas ja jo rakenteilla oleva Metsä Fibren biotuotetahdas ovat isoja investointeja, mutta muutakin tarvitaan. Kemi kuuluu niihin Lapin kuntiin, joiden asukasmäärä on laskenut joka vuosi koko 2000-luvun ajan. Kahdessakymmenessä vuodessa paikkakunnan asukasluku on pudonnut lähes 24 000:sta alle 19 550:een.

Viimeksi kuluneen kahden vuoden aikana Perämeren maineikas tehdaskaupunki on menettänyt peräti tuhat asukasta, mikä on millä tahansa mittarilla mitattuna hurja luku. Tämä on pienentänyt Kemin verotulokertymää miljoonilla euroilla ja ajanut kaupungin krooniseen säästökurimukseen.

Kemissä uskotaan tai vähintäänkin toivotaan, että uudet tehtaat kääntävät paikkakunnan suunnan ja pysäyttävät sen pitkään jatkuneen kuihtumiskierteen. Tähän on kaiken järjen mukaan täydet mahdollisuudet tässä vihreän siirtymän investoinneille otollisessa ajassa.

P.S.

Metsissämme on puuta 2,55 miljardia kuutiometriä – puolet mäntyä, loput kuusta ja lehtipuuta. Luonnonvarakeskuksen tuoreen mittaustuloksen mukaan suhteellisesti eniten puun määrä on noussut Ylä-Lapissa, missä puuta on nyt 83 miljoonaa kuutiota. Se on peräti 13 miljoonaa kuutiota enemmän kuin 2012.

Puuston vuotuinen kasvu on noussut pohjoisimmassa Suomessa 1,5:stä 2,1 miljoonaan kuutioon. Koko maassa puuston kasvu on nyt 103,7 miljoonaa kuutiometriä, eikä aiemmin arvioitu 103,2, mikä selittyy nimenomaan Ylä-Lapilla.