Päivien lyheneminen: Mi­nuut­ti mi­nuu­til­ta kohti kaa­mok­sen sineä –  katso ani­maa­tios­ta miten päivä lyhenee nyt Lapissa

Kolumni: Ennen ko­din­hoi­ta­jat rien­si­vät hätiin, kun perhe joutui pulaan – nyt apua saa vain jos osaa vaatia

Palkinnot: Lapin Kansa on vuoden Mes­tis-me­dia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

Ke­mi­jo­ki oy val­mis­tau­tuu ra­ken­ta­maan Lappiin pump­pu­voi­ma­lai­tok­sia jopa 2–3 mil­jar­dil­la eurolla

Jokiyhtiö suunnittelee isoja pumppuvoimalaitoksia Rovaniemelle, Kemijärvelle ja Sodankylään. Pumppuvoimaloiden tarkoitus on tasata sähkön tuotantoa ja kulutusta, kun tuuli- ja aurinkovoimaa rakennetaan lisää.

Kemijoki oy alkaa selvittää isojen pumppuvoimalaitosten rakentamista Kemijoen vesistöön. Kyse on historiallisen suuresta investoinnista, jonka arvo voi nousta jopa 2–3 miljardiin euroon.

– Pumppuvoimalaitoksia suunnitellaan nyt ensi kertaa isossa mittakaavassa Suomeen, jotta meillä olisi riittävästi joustavaa sähköntuotantoa ja varastointikapasiteettia, perustelee Kemijoki oy:n toimitusjohtaja Tuomas Timonen.

Jokiyhtiö ei ole kertonut aikeistaan aikaisemmin julkisuuteen. Suunnitelmat ovat vasta alkuvaiheessa, joten voimaloiden määrä ja sijoituspaikat ovat vielä auki.

– Meillä on työn alla puolenkymmentä aihiota. Mahdollisia sijoituspaikkoja on Sodankylän, Kemijärven ja Rovaniemen alueilla, Timonen muotoilee.

Pumppuvoimaloiden tarkoituksena on tasapainottaa sähkön tuotantoa ja kulutusta, kun verkkoon tulee paljon lisää säästä riippuvaista tuuli- ja aurinkovoimaa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.