Lakot: Ju­na­lak­ko on li­sän­nyt lin­ja-au­to­jen li­pun­myyn­tiä mer­kit­tä­väs­ti – suo­si­tuim­mil­le rei­teil­le myydään jo ei-oota

Tapahtumat: Ro­va­nie­mi sel­vit­tää kymp­pi­ton­nil­la, miten Arctic Design Week jat­kos­sa jär­jes­te­tään – ta­pah­tu­man tu­le­vai­suus on epä­var­ma

Kuvagalleria: Kont­ti­sen ki­sois­sa nähtiin rä­väk­kää lasten pu­ku­lois­toa

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Tilaajille

Inarin kunta esittää ko­ko­naan uutta lakia saa­me­lais­ten ko­ti­seu­tu­alueel­le – kunnan mukaan laki edis­täi­si yh­den­ver­tai­suut­ta, ak­ti­vis­tit syyt­tä­vät kuntaa saa­me­lais­vas­tai­suu­des­ta

Moni saamelaisaktiivi on ollut suorastaan tyrmistynyt Inarin kunnan saamelaiskäräjälakiesitystä koskevasta lausunnosta. Kunta haluaa laajentaa saamelaisten oikeudet koskemaan kaikkia saamelaisalueen asukkaita.

Inarin kunta esittää saamelaiskäräjälain rinnalle uutta lakia saamelaisten kotiseutualueesta.

Esitys sisältyy kunnan perustuslakivaliokunnalle antamaan lausuntoon saamelaiskäräjälakiesityksestä. Lausunnon mukaan uusi laki korostaisi kaikkien saamelaisten kotiseutualueella asuvien yhdenvertaisuutta.

Lisäksi kunta ehdottaa, että lakia toteuttamaan perustettaisiin saamelaiskäräjien alaisuuteen erillinen yhteistyöelin, johon kuuluisi valtion, kuntien ja saamelaiskäräjien edustajia.

Inarin kunnan mielestä uusi laki ja toimielin tarvitaan, jotta yhteistoiminta- ja neuvotteluvelvoite voidaan toteuttaa yhdenvertaisuutta kunnioittaen.

Kunta vastustaa velvoitteen hyväksymistä siinä muodossa kuin se on kirjattu saamelaiskäräjälakiesityksessä. Kunnan lausunnon mukaan lakiesitys on ristiriidassa kunnallisen itsehallinnon kanssa ja se antaisi saamelaiskäräjille veto-oikeuden maankäyttökysymyksissä.

Muilta osin Inarin kunta katsoo, että lakiesitys voidaan hyväksyä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.