Pääkirjoitus: Opis­ke­li­joi­den kou­lu­val­tauk­sia ei pidä nähdä vain va­sem­mis­to­pro­vo­kaa­tio­na

Kolumni: Tal­koi­lu on ur­hei­lu­seu­roil­le voi­ma­va­ra, josta hyö­ty­vät kaikki

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

HS-gal­lup: Kes­kus­tan kan­na­tus sukelsi his­to­rial­li­sen ma­ta­lal­le

Kärkikolmikossa jatkavat kokoomus, SDP ja perussuomalaiset.

Annika Saarikon luotsaaman keskustan kannatus oli kyselyssä ennätyksellisen alhainen.
Annika Saarikon luotsaaman keskustan kannatus oli kyselyssä ennätyksellisen alhainen.
Kuva: Heikki Uusitalo

Hallituspuolue keskustan kannatus on sukeltanut historiallisen matalalle, selviää Helsingin Sanomien teettämästä kyselystä. Maan neljänneksi suosituimman puolueen kannatus oli 10,4 prosenttia ja laskua oli syyskuulta jopa 1,4 prosenttiyksikköä.

Helsingin Sanomien mukaan keskustan suosio ei ole ollut lehden nykymuotoisen kannatusmittauksen aikana ikinä näin alhaalla. Vertailukelpoisia tuloksia kerrotaan olevan 11 vuoden ajalta. Aiemmin puolueen kannatus on käynyt 11 prosentin alapuolella kahdesti.

Kärkikolmikossa jatkavat oppositiopuolue kokoomus 24,2 prosentin, pääministeripuolue SDP 19,0 prosentin ja perussuomalaiset 17,3 prosentin kannatuksilla.

Perussuomalaisten suosio kasvoi 1,2 prosenttiyksikön verran. Lehti kertoo oppositiopuolueen kannatuksen nousseen tasaista vauhtia kesäkuusta lähtien.

Muista hallituspuolueista vihreiden kannatus oli 9,0 prosenttia, vasemmistoliiton 8,3 prosenttia ja RKP:n 4,6 prosenttia.

Kantar Public haastatteli 12. syyskuuta ja 14. lokakuuta välisenä aikana puhelimitse liki 2 500 ihmistä. Haastatelluista 31 prosenttia ei joko osannut tai halunnut kertoa puoluekantaansa tai sanoi jättävänsä äänestämättä.

Virhemarginaali on noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.

Keskustan kannatus notkahti aiemmin tässä kuussa myös Ylen kannatuskyselyssä historiallisen alhaalle, ollen 10,3 prosenttia.