tähtijuttu: Saa­me­lais­kä­rä­jien päätös ei muut­ta­nut Lapin kan­san­edus­ta­jien nä­ke­myk­siä – Markus Mus­ta­jär­veä kui­ten­kin as­kar­rut­taa, onko Avas­ka­rin mieli muut­tu­nut

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 3. päivän luukku tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sen nosto ei hel­pot­ta­nut van­hus­hoi­van tilaa, vaan jopa pahensi sitä – hyvin toi­mi­via­kin hoi­va­paik­ko­ja on jou­dut­tu sul­ke­maan

Pääkirjoitus // 10.6.2022

Hallituksen kärkihankkeenaan mainostama hoitajamitoituksen nosto pitkäaikaisissa vanhushoivapalveluissa on osoittautumassa fiaskoksi. Tarkoituksena oli parantaa vanhushoivan tasoa, mutta lopputuloksena on hoivayksiköiden pakkosulkeminen tilanteessa, missä hoivapaikoista on yhä suurempi pula.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan viime marraskuussa, jolloin hoitajamitoitus oli 0,55, yhteensä 92 hoivapaikkaa ei yltänyt lakisääteiseen mitoitukseen. Laittomaan tilaan ajautuneiden hoivayksiköiden määrä on sittemmin kasvanut, kun mitoitus kiristyi vuodenvaihteessa 0,6:een – kymmentä vanhusta kohden on oltava kuusi hoitajaa.

Alan ahdinko kasvaa entisestään, kun mitoitus yltää ensi keväänä päämääräänsä 0,7:ään.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.