Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Pääkirjoitus

Hal­li­tus­oh­jel­mas­sa on monta hyvää ta­voi­tet­ta, jotka vah­vis­tai­si­vat pe­rus­ope­tus­ta – jär­jes­tys­häi­riöi­den suit­si­mi­nen lain­sää­dän­nöl­lä voi olla vaikeaa

Uusi kouluvuosi alkaa tällä viikolla lähes kaikissa Lapin kunnissa.
Uusi kouluvuosi alkaa tällä viikolla lähes kaikissa Lapin kunnissa.
Kuva: Pekka Aho
Pääkirjoitus // 8.8.2023

Valtaosa Lapin peruskouluista aloittaa tällä viikolla uuden lukuvuotensa. Vain Utsjoella koululaiset jatkavat kesälomaansa vielä viikon verran. Perinteiseen tapaan Utsjoella on haluttu tarjota perheille mahdollisuus lomailla muita pidempään parhaaseen marjastusaikaan. Kaamoksen keskellä vietettävä joululoma taas on vastaavasti Utsjoella lyhyempi kuin muualla. (LK 8.8.)

Uusia ekaluokkalaisia Lapissa on tänä vuonna noin 1 600. Määrä on yli sata vähemmän kuin vuosi sitten, ja ensi vuonna koulunsa aloittavien määrän ennustetaan edelleen laskevan. Lapsikadosta huolimatta Lapin peruskouluissa painitaan pitkälti samojen haasteiden kanssa kuin väkirikkaammilla alueilla. Lasten levottomuus lisääntyy, sinnikkyyttä vaativa opiskelu vaikeutuu, ja erityisen tuen tarve kasvaa. Kaikesta tästä seuraa, että opettajat ja muu koulun henkilökunta ovat entistä kuormittuneempia.

Valtakunnallisesti myös oppimistuloksista kantautuu huolestuttavia viestejä: koulutuksen mallimaa Suomi on jäämässä jälkeen monista verrokkimaistaan. On selvää, että tämän kehityksen ei voi antaa jatkua. Meidän ei ole pakko olla maailman parhaita, mutta kovalla työllä rakennettua menestystarinaa ei saa päästää rapistumaan.

Kesällä kautensa päättänyt Marinin hallitus teki merkittäviä panostuksia eri koulutusasteisiin – niistä suurimpana oppivelvollisuuden laajentaminen. Myös peruskoulua koskevia parannuksia tehtiin, mutta niitä nykyhallituksen on ehdottomasti jatkettava. Joitakin konkreettisia kirjauksia Orpon hallituksen hallitusohjelmasta löytyykin. Hallitus lupaa muun muassa kasvattaa perusopetuksen vähimmäistuntimäärää 2–3 vuosiviikkotunnilla siten, ettei opetussuunnitelmaa silti laajenneta. Lisätunteja voidaan käyttää erityisesti alakoulussa vahvistamaan luku-, kirjoitus- ja laskutaidon opettamista.

Hallitus aikoo myös uudistaa oppilaiden tukea koskevan lainsäädännön. Tukea tarvitseville lapsille halutaan turvata riittävä ja yksilöllinen tuki ja samalla vähentää opettajien hallinnollista taakkaa. Hallitus aikoo myös huolehtia erityisopettajien riittävistä koulutusmääristä. Hyviä tavoitteita, joiden toteutuminen vaatii luonnollisesti rahaa.

Pääministeripuolue kokoomuksen ääni hallitusohjelmassa kuuluu esimerkiksi siinä, että hallitus haluaa vahvistaa elinkeinoelämän toivomaa luonnontieteellis-matemaattista opetusta. Myös kieltenopetukseen halutaan panostaa, ja valinnaisten kielten kohdalla lisätä mahdollisuuksia etäopetukseen.

Myös paljon puhuttu kännykkäkielto hallitusohjelmasta löytyy – ei tosin aivan tällä sanalla. Hallitus aikoo tehdä tarvittavat lakimuutokset, "joilla voidaan nykyistä tehokkaammin rajoittaa esimerkiksi mobiililaitteiden käyttöä koulupäivän aikana ja näin vahvistaa oppilaiden keskittymistä opetukseen".

P.S.

Kurin ja järjestyksen vaatiminen kouluihin on peruskoulusta puhuttaessa monien lempiaiheita. Toisinaan on tosin vaikea hahmottaa, millaista järjestyksenpitoa kouluihin itse asiassa vaaditaan. Kukaan tuskin tosissaan toivoo sormille viuhuvia karttakeppejä tai häpeärangaistuksia takaisin. On varmasti niin, että joissakin asioissa lasten ja nuorten itsemääräämisoikeutta on venytetty liiankin pitkälle. Silti koulujen kulttuuriin takavuosikymmeninä kuuluneen kurituksen kohdalla on sanottava, että kaikki ei todellakaan ollut ennen paremmin.