Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus

Hal­li­tuk­sen päätös sulkea yhtä vaille kaikki itä­ra­jan yli­tys­pai­kat kestää kri­tii­kin – ar­vos­te­li­joi­den on korkein aika tar­kis­taa Ve­nä­jä-nä­ke­myk­siään

Suomen ja Venäjän rajan voi ylittää enää Raja-Joosepin raja-aseman kautta.
Suomen ja Venäjän rajan voi ylittää enää Raja-Joosepin raja-aseman kautta.
Kuva: Jussi Leinonen
Pääkirjoitus // 25.11.2023

Suomesta löytynee yhä niitäkin, joiden mielestä hallitus on ylireagoinut sulkiessaan yhtä vaille kaikki itärajan ylityspaikat. Kaikki eivät näe ongelmana Venäjän masinoimaan hybriditäsmäiskua, missä maan turvallisuuspalvelu FSB on ohjaillut enemmän tai vähemmän aitoja turvapaikanhakijoita rajan yli maahamme.

Kriittisempää viestiä on kuultu varsinkin poliittisen kentän vasemmalta laidalta. Kyse ei ole ollut vain niin kutsutuista Putinin trolleista – Kremlin propagandan levittäjistä – vaan kriitikkojen joukossa, toki pienessä, on ollut myös vakavasti otettavia poliittisia vaikuttajia ja jopa oikeusoppineita.

Itärajan voi ylittää enää Raja-Joosepista, missä on maamme pohjoisin ja syrjäisin rajanylityspaikka. Hallitus olisi sulkenut senkin ja keskittänyt turvapaikanhakijoiden vastaanoton Helsinki-Vantaan lentoasemalle, mutta esitys törmäsi perustuslaillisiin ongelmiin.

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen tyrmäsi esityksen sekä omien lakiemme että kansainvälisten sopimusten vastaisena, koska se olisi estänyt hänen mielestä "aidon ja tehokkaan mahdollisuuden hakea kansainvälistä suojelua".

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) antoi äsken eduskunnalle pääministerin ilmoituksen rajaturvallisuudesta. Samalla tuli julki sisäministeriön muistio, jossa perustellaan Suomen rajatoimia.

Muistiossa todetaan, että Venäjän toiminta, muuttoliikkeen välineellistäminen ja Suomeen kohdistuva vaikuttaminen muodostavat uhkan Suomen kansalliselle turvallisuudelle, ja että itärajan ilmiö ja uhka sen laajenemisesta aiheuttavat vakavan uhan kansalliselle turvallisuudelle ja yleiselle järjestykselle. Viranomaiset ovat havainneet ilmiön sisältävän kansainvälistä rikollisuutta.

Laittomasti järjestetyn maahantulon voimistuessa kasvaa myös riski siitä, että tänne pyrkivien joukossa on rikollisia tai radikalisoituneita henkilöitä, joista osalla on sotarikostaustaa. Suomeen voi päästä vakaviin rikoksiin syyllistyneitä, rikollisjärjestöjen jäseniä ja jopa siviileiksi tekeytyneitä sotilaita – osa Venäjän tarkoituksella lähettäminä. Viranomaiset pitävät todennäköisenä, että ilmiö tulee aiheuttamaan yhteiskunnassamme turvattomuutta.

Osa hallituksen rajatoimien arvostelijoista kohdistanee kritiikkinsä sisäministeri Mari Rantaseen (ps.) ja sitä kautta perussuomalaisiin.

Puolueen maahanmuuttokäsityksistä löytyy kieltämättä paljon kritisoitavaa, mutta ministeriön muistio ei ole ps:n, vaan rajaturvallisuudesta vastaavien viranomaisten käsialaa. He ovat tehneet sen virkavastuullaan parhaan tiedon pohjalta. Kyse ei siis ole Suomen sisä-, vaan ulkopolitiikasta.

Venäjän hyvään tahtoon yhä uskovien on aika tarkistaa uskomuksiaan. Itänaapuria johtaa häikäilemätön, arvaamaton ja kyynisesti toimiva roistokopla, jolta ei puutu halua aiheuttaa Suomelle ongelmia.

P.S.

Somessa on hämmästelty joukolla sitä, miten vaikeaksi itärajan täyssulku on tehty – siihen ei riitä edes maatamme johtavan hallituksen täysin ja eduskuntapuolueiden lähes yksimielinen tahto. Moni on verrannut tilannetta korona-aikaan, jolloin Sanna Marinin (sd.) hallitus päätti nopeasti sulkea Uudenmaan rajat tartuntojen leviämisen pelossa. Poliisit ja sotilaat vahtivat maakunnan rajoja, ja pääministeri kielsi alueen asukkailta jopa mökkimatkat. Tosin jälkikäteen selvisi, ettei kaikki mennyt välttämättä lakipilkulleen oikein. Ehkäpä nyt menee.