Asuminen: Ro­va­nie­men Lai­naan­ran­nas­ta tulee entistä vih­reäm­pi – kau­pun­ki aloit­taa Ke­mi­joen rannan uu­dis­ta­mi­sen ensi kesänä

Sote-uudistus: Hy­vin­voin­ti­alue val­mis­tau­tuu pur­ka­maan Me­hi­läis-ul­kois­tuk­sen – sel­vi­tys­tä pan­ta­taan jul­ki­suu­del­ta

Pääkirjoitus: KOK:n vä­läyt­tä­mä ve­nä­läis­ur­hei­li­joi­den paluu kan­sain­vä­li­siin ki­soi­hin on luo­ka­ton ehdotus

Tilaajille

Asun­to­lai­no­jen korot nou­se­vat La­pis­sa­kin – so­dan­ky­lä­läi­nen Mika Värttiö on ot­ta­mas­sa en­si­lai­naa tänä kesänä: "Turhan tavaran os­ta­mi­nen pitää jättää pois"

Eniten korkojen nousu vaikuttaa uusiin lainoihin, joissa ei ole korkosuojaa.

Korkojen noustessa kotitalouksien lainanhoitokustannusten arvioidaan nousevan. Ahtaalle ajautuvat etenkin kasvukeskuksissa asuvat usean hengen taloudet, joilla lainamäärät ovat suurimpia.

Näin arvioi Pohjolan Osuuspankin pankinjohtaja Tero Kasanen.

– Tilastojen mukaan perhekoko vaikuttaa keskimääräiseen velkaantuneisuuteen sekä se, jos asunnon hankinta on tuore. Lainanhoitokustannukset ovat suurimpia vasta tehdyissä hankinnoissa lainapääoman ollessa suurimmillaan.

Kun korot nousevat ja inflaatio kiihtyy samanaikaisesti, voi olla pakkokin tehdä muutoksia ostokäyttäytymisessä.

– Jos nämä asiat summautuvat yhteen, niin keskipitkällä aikavälillä se voi vaikuttaa kotitalouksien maksukykyyn. On kuitenkin hyvä huomata myös, että yli kolmannes on suojannut asuntolainansa korkojen nousua vastaan ja suojaaminen on mahdollista myös lainan elinkaaren aikana.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.