Kolumni: Kuusi mil­joo­naa mur­hat­tua vel­voit­taa si­nut­kin kat­so­maan pa­huut­ta silmiin

Sotaharjoitus: Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taus­har­joi­tuk­seen ja toimii nyt jouk­kueen va­ra­joh­ta­ja­na suu­res­sa Na­to-har­joi­tuk­ses­sa

Tilaajille

Asun­to­lai­no­jen korot nou­se­vat La­pis­sa­kin – so­dan­ky­lä­läi­nen Mika Värttiö on ot­ta­mas­sa en­si­lai­naa tänä kesänä: "Turhan tavaran os­ta­mi­nen pitää jättää pois"

Eniten korkojen nousu vaikuttaa uusiin lainoihin, joissa ei ole korkosuojaa.

Korkojen noustessa kotitalouksien lainanhoitokustannusten arvioidaan nousevan. Ahtaalle ajautuvat etenkin kasvukeskuksissa asuvat usean hengen taloudet, joilla lainamäärät ovat suurimpia.

Näin arvioi Pohjolan Osuuspankin pankinjohtaja Tero Kasanen.

– Tilastojen mukaan perhekoko vaikuttaa keskimääräiseen velkaantuneisuuteen sekä se, jos asunnon hankinta on tuore. Lainanhoitokustannukset ovat suurimpia vasta tehdyissä hankinnoissa lainapääoman ollessa suurimmillaan.

Kun korot nousevat ja inflaatio kiihtyy samanaikaisesti, voi olla pakkokin tehdä muutoksia ostokäyttäytymisessä.

– Jos nämä asiat summautuvat yhteen, niin keskipitkällä aikavälillä se voi vaikuttaa kotitalouksien maksukykyyn. On kuitenkin hyvä huomata myös, että yli kolmannes on suojannut asuntolainansa korkojen nousua vastaan ja suojaaminen on mahdollista myös lainan elinkaaren aikana.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi