Yksi kuollut ja kym­me­nen louk­kaan­tu­nut Savon am­mat­ti­opis­ton ti­loi­hin teh­dys­sä hyök­käyk­ses­sä – Po­lii­si: Epäilty tekijä va­rus­tau­tu­nut terä- ja am­pu­ma-aseel­la

Poliisin mukaan vuonna -94 syntyneellä epäillyllä tekijällä ei ole aiempaa rikostaustaa. Aseenaan epäilty käytti sapelia. Miehellä oli mukanaan myös ampuma-ase.

Poliisi on eristänyt tapahtumapaikan.
Poliisi on eristänyt tapahtumapaikan.
Kuva: Matias Honkamaa

Kuopion väkivallanteosta epäilty mieshenkilö kuuluu kohteen koulun oppilaisiin, vahvistaa Itä-Suomen poliisilaitos tiedotustilaisuudessaan. Iskussa kuollut henkilö on nuori nainen. Mies käytti aseenaan sapelia.

Keskisuomalaisen mukaan iskussa kuollut henkilö oli hyökkäyksen pääasiallinen kohde.

Kuopiossa kauppakeskus Hermanin väkivallanteosta epäilty on miespuolinen, syntyperäinen Suomen kansalainen, kertoo Itä-Suomen poliisi. Poliisi kertoo, että tekijä käytti teräasetta ja oli varustautunut ampuma-aseella.

Savon Sanomien mukaan osa silminnäkijöistä on kertonut, että epäilty vaikutti olleen yksi Savon ammattiopiston opiskelijoista. Poliisi ei ole vahvistanut asiaa vielä.

Sen lisäksi lehti kertoi, että epäilty on sytyttänyt myös tulipaloja kauppakeskuksessa.

Kauppakeskuksessa sijaitsevissa Savon ammattiopiston tiloissa tapahtuneessa väkivallanteossa yksi ihminen on kuollut ja kymmenen loukkaantunut. Kaksi loukkaantuneista on saanut vakavia vammoja. Yksi loukkaantuneista on epäilty tekijä.

Kuopiossa kauppakeskus Hermanin väkivallanteosta epäilty loukkaantui kiinnioton yhteydessä vakavasti, kertoo Itä-Suomen poliisi. Loukkaantuneiden joukossa on myös yksi poliisi, jonka vammat ovat alustavan tiedon mukaan lievät.

Suomalaismiestä epäillään murhan yrityksestä sekä useista muista väkivaltarikoksista sekä niiden yrityksistä.

Kuopiossa Savon ammattiopiston tiloissa on löydetty yksi vainaja, Itä-Suomen poliisi kertoi aiemmin Twitterissä.  Poliisi kertoi aikaisemmin, että opiston tiloissa tapahtui väkivallanteko.

Kuopion yliopistolliseen sairaalaan on tuotu kymmenen loukkaantunutta. Sairaalaan annettiin suuronnettomuushälytys, joka purettiin kello 14.10.

Poliisi kertoi Twitterissä aiemmin, että yksi ihminen otettu kiinni. Loukkaantuneet on evakuoitu, ja poliisi on eristänyt Hermanin kauppakeskuksen, jossa ammattiopiston tilat sijaitsevat.

Poliisi kertoo käyttäneensä ampuma-asetta välikohtauksessa. Keskuksessa sijaitseva HitMix Kuopio -kanava kertoo Facebook-sivuillaan, että paikalla kuului useita laukauksia.

Tekijä huitoi pitkällä miek

Iltalehden tietojen mukaan tuntematon henkilö meni luokkaan ja aloitti väkivallan. Lehden silminnäkijöiden mukaan henkilöllä olisi ollut miekka. Keskisuomalaisen tietojen mukaan hyökkääjä oli nuori mies, joka kävi miekan kanssa tytön kimppuun.

– Mies löi tyttöä miekalla kaulaan ja tökki vatsaan, silminnäkijä sanoo lehdelle.

Tiloja tarkastetaan edelleen. Poliisin mukaan ulkopuoliset eivät ole vaarassa.

Savon Sanomien mukaan ammattiopiston opettajaa olisi lyöty miekalla kesken oppitunnin. Savon Sanomien tietojen mukaan hyökkäys tapahtui opiskelijoiden käytössä olleissa tiloissa tai niiden luona puolilta päivin.

Lehti kertoo, että alueelle on hälytetty viranomaisia laajalta alueelta ja rakennuksen pihasta on poistunut useita ambulansseja.

Hermanissa sijaitsee Savon ammattiopiston liiketalouden koulutus. Savon ammattiopistoa pyörittävän Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve kertoo, että kyseessä on väistötilaratkaisu.

– Tämä tänään tullut hälytys koskee nimenomaan oppilaitostamme. Se on kahdessa kerroksessa toimiva oppimisympäristö. Meillä on siellä sekä nuoriso- että aikuisasteen opiskelijoita. Nuorimmat ovat peruskoulun jälkeen tulleita ja sitten on ihan aikuisopiskelijoita.

Helven mukaan paikassa opiskelee noin 600 henkilöä, joista kaikki eivät ole olleet tänään paikalla. Hän ei kommentoi tapahtumia enempää, sillä asian tiedotusvastuu on poliisilla.