Pelastaja: Nuorena Sakke Py­hä­jär­vi ajat­te­li ole­van­sa kuo­le­ma­ton, mutta omien lasten syntymä pani pe­las­ta­jan arvot uu­sik­si: "Meillä jo­kai­sel­la on antaa vain se sata pro­sent­tia"

Seksuaalisuus: On­ly­Fan­sin tuot­toi­suus tuli yl­lä­tyk­se­nä ja nyt Marika Fin­ger­roos suuntaa sek­si­vä­li­nei­den kas­va­vil­le mark­ki­noil­le

Pääkirjoitus: Hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sen ki­ris­tä­mi­sen lyk­kää­mi­nen lykkää myös on­gel­man rat­kai­se­mis­ta – kei­no­te­koi­ses­ta am­mat­ti­ra­jo­jen ra­ken­te­lus­ta on luo­vut­ta­va pi­kim­mi­ten

Tilaajille

Yh­tei­sö­ve­rot jaetaan toi­mi­pai­kan ja hen­ki­lös­tön mukaan – vi­ral­li­sel­la ko­ti­pai­kal­la ei ole mer­ki­tys­tä

Osakeyhtiöiltä yhteisöverona kerätyt eurot päätyvät siihen kuntaan, missä on yrityksen pysyvä toimipaikka ja henkilöstö. Virallisella kotipaikalla ei ole merkitystä.

Kuntien kesken käydään kiivasta kisaa yrityksistä, jotka ovat kunnan elinvoiman takaajia. Houkuttimina käytetään muun muassa ilmaisia tai halpoja tontteja ja toimitiloja, hyviä tietoliikenneyhteyksiä, osaavan työvoiman saatavuutta ja kunnan erinomaisuutta työntekijöiden asuinpaikkana.

Verotuksella kunnat eivät pääse kilpailemaan, sillä yhteisövero on 20 prosenttia koko maassa. Yrityksistä yhteisöveron piiriin kuuluvat osakeyhtiöt, muiden yritysmuotojen vero peritään yrittäjän henkilökohtaisessa tuloverotuksessa.

Yhteisövero tilitetään valtiolle, joka sitten vuoden lopussa jakaa koko potista noin yhden kolmasosan kunnille, ja leijonanosa kaksi kolmasosaa jää valtionhallinnolle. Verohallinnon ennakkolaskelmien mukaan vuonna 2021 yhteisöveroja kertyi reilut 6,6 miljardia euroa, josta siis noin 2,2 miljardia euroa jaetaan kuntiin.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.