Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ydin­ase­pe­lo­te on vaa­ral­li­nen il­luu­sio

Kylmän sodan päättyminen herätti toiveet ydinaseettoman maailman mahdollisuudesta. Reagan ja Gorbatšov julistivat yhdessä, että "ydinsotaa ei voi voittaa, eikä sitä saa koskaan käydä". 1980-luvun loppu oli ydinaseriisunnan ja toivon aikaa.

Valitettavasti 2000-luvulla kehitys on kulkenut toiseen suuntaan. Nyt kun on käymässä yhä selvemmin ilmi, että ihminen on muuttanut ilmaston ja ilmasto on muuttamassa kaiken, on ihmiskunta valitsemassa militarismin tien.

Tukholman rauhantutkimusinstituutin Siprin uusimmassa raportissa todetaan, että yhdeksän ydinasevaltiota ovat jatkaneet asearsenaalinsa modernisointia. Monet niistä ottivat vuonna 2022 käyttöön uusia asejärjestelmiä. Riski siihen, että valtiot käyttävät ydinaseita, on kasvanut.

Nato-jäsenyyden myötä Suomi siirtyi Naton ydinasepelotteen piiriin. Tämän "ydinsateenvarjon”" on väitetty lisäävän Suomen turvallisuutta.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen toteaa (16.6.), että Naton ydinasepelote on vahvasti Yhdysvalloista riippuvainen. Valtaosa Nato-maiden ydinasesuorituskyvystä on Yhdysvaltojen komennossa. Lisäksi liittokunnan ydinaseiden käyttöön liittyvä organisaatio on rakennettu limittäiseksi Yhdysvaltojen ydinasepelotteen kanssa.

Tämän ajan vaarallisin illuusio on, että voisimme ydinaseilla turvata pysyvästi rauhan. Trump-ilmiö jos mikä osoittaa, että Yhdysvallat tuskin on tulevaisuudessa ydinaseidenkaan suhteen kovin vakaa valtio. Ydinpelotteen mukana saamme "myötäjäisinä" sen, että maalitamme itsemme toisen ydinasevallan, militarisoituvan ja yhä epävakaammaksi muuttuvan autoritaarisen Venäjän ohjuksille.

Aika näyttää, suojaako Naton (ts. Yhdysvaltojen) "sateenvarjo" Suomi-neitoa. Vai käykö niin kuin shakissa, että moukat syödään ensimmäisenä?