Pääkirjoitus: Työ­pe­räis­tä maa­han­muut­toa tar­vi­taan lisää, ja sen vas­tus­ta­mi­nen on vaa­ral­lis­ta po­pu­lis­mia

Korot: Ra­hoi­tus­vas­ti­ke seit­se­män­ker­tais­tuu – lainan ly­hen­tä­mi­nen ja korkea korko nos­ta­vat asu­mis­ku­lu­ja hui­mas­ti ke­vääl­lä

Jääkiekko: Ro­Ki-maa­li­vah­ti Cody Porter lai­nal­le Tap­pa­raan

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Wa­shing­ton Post: Iran alkaa toi­mit­taa Ve­nä­jäl­le myös bal­lis­ti­sia oh­juk­sia – aja­tus­hau­to­mon mukaan Venäjä tekee etnistä puh­dis­tus­ta Uk­rai­nas­sa

Iranilaislennokit ovat tehneet viime viikkoina tuhojaan Ukrainassa. Iran kiistää asetoimitukset.

Venäjän pommitusten tuhoama pannuhuone Lyptsissa Harkovan alueella Ukrainassa 15. lokakuuta.
Venäjän pommitusten tuhoama pannuhuone Lyptsissa Harkovan alueella Ukrainassa 15. lokakuuta.
Kuva: SERGEY KOZLOV

Iran toimittaa Venäjälle yhä järeämpiä aseita Ukrainan sotaa varten, kertovat Yhdysvaltain ja liittolaismaiden tiedustelulähteet Washington Postin mukaan. Hyökkäyslennokkien ohella Iran on lähettämässä Venäjälle myös ballistisia ohjuksia.

Iranilaisaseet saattavat helpottaa Venäjän asevoimien tukalaa tilannetta Ukrainassa, jossa Venäjällä alkaa olla Yhdysvaltain arvion mukaan pulaa täsmäaseista, joita se on käyttänyt sodan aikana kestämättömällä tahdilla.

Iran on toistuvasti kiistänyt tiukasti toimittaneensa tai aikovansa toimittaa aseita käytettäväksi Ukrainan sodassa, ja myös sen liittolainen Venäjä on kiistänyt väitteet. Viime viikkoina on kuitenkin saatu paljon todisteita iranilaisten hyökkäyslennokkien käytöstä ukrainalaisia kohteita vastaan. Niillä on tuhottu ukrainalaisia tankkeja ja isketty myös siviilikohteisiin. Venäjä näyttää maalanneen lennokit uudestaan ja antaneen niille venäläiset nimet.

Nyt samat tiedustelulähteet, jotka elokuussa osasivat kertoa lennokkitoimituksista Venäjälle, kertovat Iranin valmistelevan Fateh-110- ja Zolfaghar-ohjusten toimittamista Venäjälle. Ne ovat iranilaisvalmisteisia lyhyen kantaman ballistisia ohjuksia, joista Fateh-110:n kantama on noin 300 ja Zolfagharin noin 700 kilometriä.

Asiantuntijoiden mukaan näiden ohjusten saaminen voi lisätä Venäjän vaihtoehtoja ja taisteluvoimaa tilanteessa, jossa Ukraina on valtaamassa takaisin Venäjän miehittämiä alueita maan etelä- ja itäosassa.

Venäjällä oli ennen sotaa mittavat varastot täsmäohjuksia ja raketteja, mutta se on kuluttanut niistä merkittävän osan yli seitsemän kuukautta kestäneen sodan aikana.

Venäjän turvautuminen Iranin ja Pohjois-Korean kaltaisten valtioiden aseapuun kertookin siitä, ettei sen oma aseteollisuus kykene täysin korvaamaan sodassa koettuja menetyksiä. Tässä on iso osa länsimaiden pakotteilla, joiden takia Venäjän aseteollisuus ei saa kaikkea tarvitsemaansa teknologiaa.

Ajatushautomo: Venäjä näyttää tekevän etnistä puhdistusta

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) sanoo Venäjän jatkavan ukrainalaisten valtavia pakkosiirtoja Venäjälle. ISW:n mukaan pakkosiirroissa on todennäköisesti kyse tarkoituksellisista etnisen puhdistuksen toimista.

Ajatushautomon mukaan Venäjä saattaa myös korvata ukrainalaisalueiden väestöä asuttamalla kaupunkeja uudestaan Venäjän kansalaisilla. Venäläisviranomaiset ovat avoimesti kertoneet, että myös ukrainalaislapsia on viety Venäjälle adoptoitavaksi.

ISW:n arvion mukaan Venäjän pakkosiirtotoimet vaikuttavat rikkovan yleissopimusta, joka koskee joukkotuhontana pidettävän rikoksen ehkäisemistä ja rankaisemista.

Iskut Belgorodissa jatkuivat

Venäjällä Belgorodin alueen kuvernööri Vjatsheslav Gladkov kertoi, että ainakin neljä ihmistä oli saanut vammoja alueelle sunnuntaina tehdyissä iskuissa. Loukkaantuneista kaksi oli joutunut sairaalaan. Lisäksi yli 20 kotia oli saanut vaurioita.

Belgorodin alue sijaitsee Ukrainan rajan tuntumassa. Viime viikolla Venäjä valitti tykistötulen ja ohjusiskujen lisääntyneen alueella.

Lauantaina Belgorodissa tehtiin Venäjän puolustusministeriön mukaan "terrorihyökkäys" sotilaiden harjoitusalueelle, jossa kuoli ainakin 11 ja haavoittui 15 ihmistä.

Ministeriön lausunnossa sanottiin kahden entisen neuvostovaltion kansalaisen avanneen tulen. Kumpikin hyökkääjistä ammuttiin.

Juttua päivitetty kello 21.58. Lisätty tiedot ISW:n lausunnosta sekä Belgorodin tilanteesta. Vaihdettu artikkelikuva.