Ilmasto: Ark­ti­nen alue on läm­men­nyt neljä kertaa no­peam­min kuin maa­pal­lo kes­ki­mää­rin

Kuvagalleria: 80 vuoden ta­kai­sia ja­lan­jäl­kiä pitkin – va­la­mars­si vie Ivalon ra­ja­jää­kä­ri­komp­pa­nian alok­kaat et­si­mään ra­jo­jaan

Pääkirjoitus: Saa­me­lais­kä­rä­jät päätti ottaa ai­ka­li­sän totuus- ja so­vin­to­ko­mis­sion jatkon suhteen – ilman luot­ta­mus­ta ko­mis­sion työn jat­ka­mi­nen on mah­do­ton­ta

Ve­nä­läis­so­ti­lai­den huol­to-on­gel­mat näyt­tä­vät ulot­tu­van jo ruokaan – CNN:n mukaan Venäjä pyy­tä­nyt Kii­nal­ta muo­na-apua

Kiina on painottanut, että se ei ole kriisin osapuoli eikä halua kärsiä lännen pakotteista.

Kiova
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kestänyt kohta kolme viikkoa.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kestänyt kohta kolme viikkoa.
Kuva: SERGEY DOLZHENKO

Ukrainassa sotaa käyvä Venäjä on pyytänyt Kiinalta sotilaallisen ja taloudellisen tuen lisäksi ruoka-apua, uutiskanava CNN kertoi tiistaina.

Kiina ei ole suoraan kiistänyt tai myöntänyt tietoja. Sen sijaan se syytti maanantaina Yhdysvaltoja "disinformaation" levittämisestä.

Toisaalta Kiinan ulkoministeri on painottanut, ettei Kiina halua joutua kärsimään lännen talouspakotteista Venäjää vastaan, maan valtiollinen media raportoi uutistoimisto AFP:n mukaan tiistaina.

– Kiina ei ole kriisin osapuoli, ja vielä vähemmän se haluaa pakotteiden vaikuttavan itseensä, ulkoministeri Wang Yi sanoi puhelussaan Espanjan ulkoministerin Jose Manuel Albaresin kanssa.

CNN:n lähteiden mukaan Venäjä on pyytänyt saada hyvin säilyviä ja valmiiksi pakattuja kenttämuona-annoksia.

Sotilasanalyytikot ja muut viranomaiset ovat arvioineet, että Venäjän sotilaiden etenemistä Ukrainassa ovat haitanneet erinäiset logistiset haasteet ja muun muassa joukkojen ruokahuolto.

Etulinjassa venäläissotilaat ovat rutiininomaisesti kalunneet huoltosaattueet tyhjäksi ja joukkojen on kerrottu hyökkäyksen edetessä muun muassa murtautuneen ruokakauppoihin ravintoa etsiessään.

Uutiskanavan mukaan ruokapyyntö paitsi alleviivaa edellä mainittuja haasteita myös herättää kysymyksiä Venäjän asevoimien perustavanlaatuisesta valmiudesta.

Heikon ruokahuollon taustalla voi olla korruptio

Kansalaisjournalismiverkosto Bellingcatin edustajat arvioivat brittilehti Guardianin mukaan, että Venäjän asevoimien sakkaavan ruokahuollon taustalla olisi mitä luultavimmin korruptio.

Bellingcatin Aric Toler jakoi Twitterissä talouslehti Forbesin jo vuosia sitten julkaiseman venäjänkielisen artikkelin, jonka mukaan valtaosa Venäjän asevoimien kenttämuonatoimituksista on ollut venäläisoligarkki Jevgeni Prigozhiniin yhdistettyjen yritysten vastuulla.

Lehden mukaan kaikkiaan noin 90 prosenttia edellä mainitusta liiketoiminnasta on kytköksissä Prigozhiniin.

– Korruptio voi olla se, mikä pelastaa Ukrainan, Toler arvioi tviitissään.

Niin ikään Bellingcatia edustava toimittaja Christo Grozev puolestaan kertoi, että "venäläissotilaiden nääntyessä nälkään ja murtautuessa ukrainalaiskoteihin leipää kerjäten" Prigozhinin sotilaille tarkoitettuja kenttämuona-annoksia myydään verkossa.

Kiinan arvioidaan voivan tarttua ruoka-avunpyyntöön

Yksi CNN:n lähteistä arvioi, että Kiina voi jopa tarttua ruoka-avunpyyntöön, sillä maa voisi tukea naapuriaan antamatta suoraa sotilaallista apua. Länsimaiden silmissä suoran sotilaallisen avun tarjoaminen olisi todennäköisesti provokatiivinen toimenpide.

STT:n maanantaina haastatteleman asiantuntijan mukaan olisi hyvin vaikea nähdä tilannetta, jossa Kiina lähtisi aseellisesti tukemaan Venäjää.

– Kiina asettuisi silloin selkeästi Venäjän rinnalle, ja sitten pitäisi pohtia, mikä reaktio olisi lännessä, sanoi Kiinaan perehtynyt erikoistutkija Matti Puranen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Kiina on korostanut neutraaliutta ja jonkinlaista rauhanvälittäjän roolia, mutta varonut tuomitsemasta liittolaistaan Venäjää julkisesti.