Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Urheilu: RoKi tuup­paa­mas­sa Pe­li-Kar­hut ke­sä­lo­mal­le – kak­kos­erä oli neljän maalin herk­ku­het­ki

Vaalit: Lap­pi­lai­set ovat ah­ke­rim­pia en­nak­ko­ää­nes­tä­jiä koko maassa

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Tilaajille

Ve­nä­läi­sen puu­hak­keen vä­hen­ty­mi­nen voi olla haaste Suomen huol­to­var­muu­del­le – Kän­kä­nen: "Ti­lan­net­ta hel­pot­tai­si, jos tur­vet­ta olisi jonkin aikaa saa­ta­vis­sa"

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Känkänen sanoo, ettei venäläisen raakaöljyn tuontikielto uhkaisi Suomen huoltovarmuutta polttoaineissa. Sen sijaan turpeen saatavuus olisi turvattava, jotta lämpöhuollon tuottajilla on tulevana talvena varmuudella riittävästi polttoainetta.

Huoltovarmuuskeskus on uusien haasteiden edessä, kun kaksi vuotta yhteiskuntaa piinannut akuutti koronakriisi on korvautunut Venäjän aloittamilla sotatoimilla Ukrainassa.

Suurin huoli Ukrainan kriisin vaikutuksista Euroopan huoltovarmuuteen koskee energian riittävyyttä.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan Janne Känkäsen mukaan Suomen huoltovarmuus on hyvällä tolalla, mutta sitä vahvistaisi muun muassa lämmöntuotannon osalta turpeen saatavuuden turvaaminen.

– Yli 20 prosenttia energiahakkeesta on tuotu Venäjän puolelta. Tästä syystä hakkeen tuntuva vähentyminen luo haasteita lämpöhuollolle, Känkänen sanoo.

Känkäsen mielestä huoltovarmuuden näkökulmasta olisi perusteltua, että mahdollisuus turpeen käyttöön säilytettäisiin toistaiseksi "riittävällä tasolla".

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.