Kolumni: Kuusi mil­joo­naa mur­hat­tua vel­voit­taa si­nut­kin kat­so­maan pa­huut­ta silmiin

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Pääkirjoitus

Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä – rajan sul­ke­mi­nen­kaan ei vält­tä­mät­tä lopeta toi­min­taa

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on toistellut, että Suomi voi sulkea itärajansa heti, kun tilanne niin vaatii. Epäselvyyttä on liittynyt syihin, joilla rajan täyssulku voidaan tehdä laillisesti. Tiistaina epäselvyys päättyi, kun hallitus kertoi sulkevansa myös Raja-Joosepin rajanylityspaikan ja keskittävänsä turvapaikanhaun lentoasemille ja satamiin.

Raja-Jooseppi on ollut viimeinen avoin, henkilöliikenteelle tarkoitettu rajanylityspaikka itärajalla.
Raja-Jooseppi on ollut viimeinen avoin, henkilöliikenteelle tarkoitettu rajanylityspaikka itärajalla.
Kuva: TOMI HANNINEN

Vaikka poliittiset päättäjät yli hallitus- ja oppositiorajan ovat hyväksyneet hallituksen aiemmat rajapäätökset lähes yksimielisesti, rajan täyssulun suhteen yksimielisyydessä on ollut havaittavissa murtumia. Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) moitti blogissaan apulaisoikeuskansleria "ääliöliberaaleista laintulkinnoista" vaatien tätä taipumaan itärajan sulkemiselle. "Mikäli ei, poliittinen päätös on joka tapauksessa tehtävä", hän kirjoitti. Samaa ovat vaatineet oikeusministeri Leena Meri (ps.) ja sisäministeri Mari Rantanen (ps.).

Apulaisoikeuskansleri pysäytti aiemmin hallituksen esityksen itärajan sulkemisesta, koska hänen mukaansa siinä ei olisi riittävästi turvattu lakien ja kansainvälisten sopimusten mukaisia mahdollisuuksia hakea turvapaikkaa. Enää oikeuskansleri ei näe sulkemiselle estettä.

Purran avautuminen sai Orpon huomauttamaan, ettei valtioneuvoston jäsenten tule kommentoida laillisuusvalvojansa toimintaa. Opetus- ja kulttuuriministeri Anna-Maja Henriksson (r.) totesi, ettei rkp ole lähtenyt mukaan hallitukseen, jonka päätökset eivät ole linjassa oikeuskanslerin näkemysten kanssa. Sdp on tukenut hallituksen rajalinjaa, mutta Purran ulostulo horjutti tukea. Varapuheenjohtaja Nasima Razmyar piti hänen kirjoitusta "hävyttömänä, jopa epäisänmaallisena". Razmyarista perussuomalaiset käyttävät vakavaa kansallista tilannetta oman poliittisen agendansa ajamiseen (HS 27.11.).

Poliittisten päättäjiemme erimielisyydet lienee pantu tyytyväisyydellä merkille Venäjällä. Kremlin tarkoitusperiä voidaan vain arvailla, mutta jos valtiojohtoisen rajaoperaation tarkoituksena oli aiheuttaa yhteiskunnallista hämmennystä hyveellisenä oikeusvaltiona mieluusti esiintyvässä Suomessa, operaatio on onnistunut.

Operaation jatkokin on arvailujen varassa, mutta jatkoa seurannee tavalla tai toisella, vaikka maaraja onkin toistaiseksi suljettu. Tulijoiden määrällä pelaaminen on voinut olla osa Venäjän taktiikkaa. Rajasulkua on ollut vaikea perustella juridisesti, kun tulijavirta on pysynyt pienenä, mutta jatkuvana. Nyt sulku on tehty, mutta tämäkin voi kuulua Venäjän tavoitteisiin. Se vahvistanee Kremlin kansalle syöttämää mielikuvaa vihamielisestä, venäläisiä hyljeksivästä lännestä.

Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontex on arvioinut, että paine Suomen ja Venäjän rajalla voi säilyä vielä pitkään. Virasto on lähettämässä Suomeen 50 rajavartijaa auttamaan itärajan valvonnassa.

Apu tulee tarpeeseen varsinkin, jos pahin skenaario eli ongelman siirtyminen maastorajoille ja/tai raja-asemien väliin toteutuu. Tähänkin on syytä valmistautua, sillä tiedossa on, että Venäjällä ihmishengellä ei ole arvoa, eikä likaisella mielikuvituksella rajoja.

P.S.

Suomen Nato-jäsenyydellä on yhä kansan vankka tuki – 77 prosenttia suomalaisista suhtautuu siihen myönteisesti ja 8 prosenttia kielteisesti (Eva). Katumusta ei ole havaittavissa, vaikka Venäjä on yrittänyt edistää sitä rajatoimillaan. Idän uhka on nostanut myös EU-jäsenyyden suosiota, jo 68 prosenttia suomalaisista näkee sen myönteisenä. Naton vastustajia löytyy merkittävästi enää vasemmistoliiton (yksi neljästä) ja EU:n vastustajia perussuomalaisten kannattajista (yksi kahdesta). Tästä voisi päätellä, että kyseiset puolueet houkuttelevat erityisesti vastarannan kiiskiä.