kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Tilaajille

Van­ho­jen luon­non­suo­je­lua­luei­den lakeja päi­vi­te­tään – hal­li­tus esittää mal­mi­net­sin­tä­kiel­toa kan­sal­lis- ja luon­non­puis­toi­hin

Valtioneuvosto antoi torstaina hallituksen esityksen luonnonsuojelualueita koskevien lakien muuttamisesta.

Esityksessä muutettaisiin yhteensä 21 lakia. Lait koskevat ennen vuotta 1996 perustettua 28 kansallispuistoa, kaikkia Suomen 19 luonnonpuistoa sekä 12 muuta luonnonsuojelualuetta.

Esityksessä esimerkiksi uuden luonnonsuojelulain mukainen malminetsintäkielto laajenisi.   Jatkossa malminetsintä olisi kiellettyä myös ennen vuotta 1996 perustetuissa kansallis- ja luonnonpuistoissa.

Esityksessä saamelaisten kotiseutualueella on tarkoitus varmistaa saamelaisten kulttuurin ylläpitämisen ja kehittämisen edellytykset rauhoitussäännöksiin tehtävin kirjauksin, todetaan ympäristöministeriön tiedotteessa.

Haitallisten vieraslajien poisto helpottuisi

Esityksessä alueiden rauhoitussäännökset kirjattaisiin perustuslain edellyttämällä tavalla lakiin, kun ne tällä hetkellä on annettu asetustasolla.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi