Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Pääkirjoitus: Sää­ty­ta­lol­la esillä oleva ay-liik­keen ve­ro­etu­jen ka­ven­ta­mi­nen on tu­li­kuu­ma kysymys

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Vä­ki­val­ta­fan­ta­siat pyö­räi­li­jöi­tä kohtaan on syytä lo­pet­taa heti

-

”Termi ’sukkahousuhomo’ ja sen loukkaavat synonyymit on kielletty.” Näin opastetaan Facebookista löytyvän yksityisen ryhmän, Kusipäisten pyöräilijöiden bongausryhmä säännöissä.

Yksityiseksi ryhmää ei tosin voi kutsua. Siihen kuuluu runsaat 36 000 Facebook-profiilin omaavaa käyttäjää.

Nimensä mukaisesti ryhmässä bongaillaan Suomen teiltä polkupyörällä liikkuvia kulkijoita, joilla on keskustelijoiden mielestä ilmeisesti virtsaa kallossaan. Leiman saa, jos pyörällä liikkuu jollakin tapaa lainvastaisesti, ärsyttävästi tai ihan vaan pyöräilyhousut jalassa, johon jyrkästi kielletyllä ”sukkahousuhomollakin” viitataan.

Ryhmän toiminta on simppeliä. Yksi keskustelija julkaisee kuvan, jossa hän on nähnyt pyöräilijän polkemassa esimerkiksi maantiellä, vaikka jossain voisi olla pyörätiekin. Julkaisun saatteeksi voi kirjoittaa, mistä on tapauksessa ärsyyntynyt. Muut tykkäävät ja heittävät herjaa.

Hassua, että useimmin pyöräilijöitä on kuvattu liikkuvan auton ratista puhelin kädessä. Ilmeisesti velvollisuus on kutsunut, kun muita voi syyttää lain rikkomisesta itse sitä samalla rikkoen.

Pyöräilijät saavat liikenteessä osakseen turhaa vihaa, vaikka joku olisi joskus jossain virheen tehnytkin.

Hiljattain yksi kommentoija sai lähtöpassit, kun hän ehdotti toista käyttäjää ”tökkäämään pyöräilijää takapyörään, ja jos ei väistä niin jää alle”. Ryhmän säännöissä kerrotaan, etteivät väkivaltafantasiat ole kuitenkaan sallittuja.

Suuri osa tuulilasin takaa tuijottelevista ei ymmärrä, että usein pyöräilijät liikkuvat maanteillä suurten nopeuksien vuoksi. Kevyen liikenteen väylillä on enemmän näköesteitä ja reilusti hiljaisempaa kuin jopa 40–50 kilometrin tuntinopeutta kulkevia liikkujia, esimerkiksi lapsia.

Maantiet ovat kunnoltaankin usein sopivampia maantiepyörille. Siitä varmaan niiden nimikin.

Usein pitkillä lenkeillä turvallisempaa on pyöräillä autotiellä – jollei sitten tarvitse pelätä autoilijan telomaksi tulemista.

Läheltä piti -ohitukset tai puhe takapyörän tökkäämisestä ovat joillekin huumoria. Se on nähty muussakin yhteiskunnassa, ettei lietsottu someviha aina jää vain puheeksi.

Sopu sijaa antaa on neuvona hyvä. Niin varmaan suurin osa meistä tienkäyttäjistäkin ajattelee. Tähänkin tilanteeseen on jo kuvaus, johon itsekin osun: liikenteen sekakäyttäjät, jotka vaihtelevat liikkumisvälinettä tarpeen mukaan (HS 30.4.).

Jos maailman pystyy näkemään vain autoilijan silmin, katsanto on kapea. Pyöräilijät saavat liikenteessä osakseen turhaa vihaa, vaikka joku olisi joskus jossain virheen tehnytkin.

Ja joo, yhtä lailla pyöräilijöiden täytyy tietää velvollisuutensa ja liikennesäännöt. Autoilijalla ei silti ole ojennusoikeutta rangaista kaksipyöräisellä kulkijaa mielivaltansa mukaan.

Kaikkien turvallisuutta parantava asia olisi myös se, että autoilija olisi aina väistämisvelvollinen liikenteessä. Tonneja painavalla möhkäleellä tekee pahinta vahinkoa risteyksessä kuin risteyksessä.

Kirjoittaja on toimittaja.