Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Pääkirjoitus

Uusi edus­kun­ta on saman ikäinen ja vain hiukan edel­lis­tä mie­hi­sem­pi, so­ti­lai­ta ja so­me­täh­tiä on aiempaa enemmän

Uuden eduskunnan kuopus, 23-vuotias Olga Oinas-Panuma (kesk.) Pudasjärveltä, tarkastutti valtakirjansa eduskunnassa tiistaina.
Uuden eduskunnan kuopus, 23-vuotias Olga Oinas-Panuma (kesk.) Pudasjärveltä, tarkastutti valtakirjansa eduskunnassa tiistaina.
Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta
Pääkirjoitus // 13.4.2023

Kansa saa sellaiset päättäjät kuin se ansaitsee, kuuluu sanonta. Kevään eduskuntavaaleissa Suomen kansa valitsi itselleen 200 päättäjää, joiden käsiin se halusi uskoa lakien säätämisen ja maan asioiden hoitamisen seuraavien neljän vuoden ajaksi. Millainen porukka tähän työhön nyt ryhtyy?

Uusia kansanedustajia joukossa on 61, eli vajaa kolmannes eduskunnasta vaihtui. Lapissa äänestäjät luottivat tuttuihin nimiin, kun kaikki viisi ehdolla ollutta kansanedustajaa uusivat paikkansa. Vain perussuomalaisten Sara Seppänen nousi eduskuntaan uutena, ja vahvalla mandaatilla nousikin.

Kaikkiaan 13 eri vaalipiiristä valitut kansanedustajat tulevat 84 eri kunnasta, kertoo Yle (3.4.). Kolme neljästä kansanedustajasta asuu kaupungissa ja lopuistakin suurin osa taajamassa. Maaseudulla asuu vain parikymmentä edustajaa. Myös kaikki kuusi Lapin kansanedustajaa ovat kaupunkilaisia: neljä Rovaniemeltä, kaksi Torniosta.

Uuden eduskunnan keski-ikä on vajaat 47 vuotta, vain aavistuksen edellistä eduskuntaa korkeampi. Vanhin kansanedustaja on sdp:n Kimmo Kiljunen, 71, ja nuorin keskustan Olga Oinas-Panuma, 23. Kaikkiaan alle 30-vuotiaita kansanedustajia valittiin seitsemän. Puolueista nuorin eduskuntaryhmä on vasemmistoliitolla, vanhin yhden miehen Liike nytillä.

Naisia eduskunnassa on 92, mikä on kaksi vähemmän kuin edellisellä kaudella. Miehillä on siis eduskunnassa yhä selvä enemmistö, vaikka perinteisesti naiset äänestävät miehiä aktiivisemmin. Naisvaltaisin ryhmä on vasemmistoliitolla, jonka yhdestätoista kansanedustajasta vain kaksi on miehiä.

Suurin osa kansanedustajista on korkeasti koulutettuja. Ylen mukaan ylemmän korkeakoulututkinnon on suorittanut 121 edustajaa ja alemman 39 edustajaa.

Ammateista eduskunnassa ovat vahvasti edustettuina ainakin lääkärit, sairaanhoitajat, juristit ja diplomi-insinöörit. Perussuomalaisten riveissä on useita poliiseja ja kokoomuksessa puolestaan entisiä sotilaita. Onpa edustajajoukossa jokunen pappikin.

Myös opettajan ammatista on ponnistettu usein politiikkaan, jopa aivan huipulle. Presidentti Martti Ahtisaari oli alkujaan kansakoulunopettaja. Uusista kansanedustajista opettajia ovat ainakin Sara Seppänen Lapista ja Pia Hiltunen (sd.) Oulun vaalipiiristä.

Uutena ilmiönä vaaleissa nähtiin sometähtien rynnistys Arkadianmäelle. Nuorten suosimasta Tiktokista eduskuntaan ponnisti terapeutti-Villenä tunnettu psykoterapeutti Ville Merinen (sd.). Myös perussuomalaisten uudet, nuoret edustajat Miko Bergbom, Joakim Vigelius ja Onni Rostila ovat tulleet tunnetuiksi Youtubessa ja Tiktokissa. Samoin on tehnyt toiselle kaudelleen äänivyöryllä valittu oululainen Sebastian Tynkkynen (ps.). Nämä neljä ovat tosin keränneet kannuksia myös kunta- ja aluepolitiikassa, kuten suuri osa muistakin kansanedustajista.

P.S.

Moni perinteisempi julkkis ei pärjännyt vaaleissa somejulkkisten tavoin. Esimerkiksi munamiehenä kansan tietoisuuteen noussut näyttelijä Riku Nieminen (vas.) oli ehdolla Helsingissä mutta jäi rannalle. Samoin kävi ex-jääkiekkoilija Jere Karalahdelle (liik.) ja painonnostaja Anni Vuohijoelle (liik.). Joillekin tv-tunnettuus oli silti valttia. Uusina eduskuntaan nousivat muun muassa Remontti-Reiskana tunnettu Jorma Piisinen (ps.) ja Diili-ohjelmasta tuttu yrittäjä Noora Fagerström (kok.). Myös ex-pikaluistelija Mika Poutalan (kd.) vauhti riitti eduskuntaan asti.