Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Tilaajille

Useita il­moi­tuk­sia EHEC-epi­de­miae­päi­lyis­tä eri puo­lil­ta Suomea – bak­tee­ri voi tarttua esi­mer­kik­si raa'as­ta jau­he­li­has­ta tai kas­vik­sis­ta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on saanut yhdeksän ilmoitusta EHEC-epidemiaepäilyistä eri puolilta Suomea kesä–elokuun aikana. Viidessä epäilyilmoituksessa potilailla on ollut O103-tyypin EHEC, kerrotaan THL:n tiedotteessa.

Kyseessä on yksi tavallisimmista potilailla Suomessa todetuista EHEC-tyypeistä, jota on löydetty myös naudoista ja raakamaidosta. Vuonna 2014 raportoitiin 0103-tyypin aiheuttama talousveden välityksellä tarttunut epidemia.

Tapauksia mahdollisesti yhdistävää tartuntalähdettä selvitetään muun muassa haastattelemalla potilaita ja jäljittämällä elintarvikkeita yhteistyössä kuntien viranomaisten ja Ruokaviraston kanssa.

EHEC-bakteeri tarttuu yleensä ihmisen tai naudan ulosteella saastuneista elintarvikkeista. Mahdollisiin tartuntalähteisiin kuuluvat raaka tai huonosti kypsennetty naudanliha, pastöroimattomat maitotuotteet sekä kuumentamattomana tarjoiltavat vihannekset, salaatit ja idut.

Tartunnan voi saada myös juoma- tai uimavedestä, tai suoraan märehtijöiltä, jotka toimivat bakteerin varantona.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.