Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Pääkirjoitus: Sää­ty­ta­lol­la esillä oleva ay-liik­keen ve­ro­etu­jen ka­ven­ta­mi­nen on tu­li­kuu­ma kysymys

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Uk­rai­nal­le pitää antaa selkeä polku kohti Na­to-jä­se­nyyt­tä, sanoi Viron ul­ko­mi­nis­te­ri Suo­men-vie­rai­lul­laan

Ulkoministeri Margus Tsahkna matkusti heti virkakautensa aluksi Helsinkiin.

Ulkoministerit Margus Tsahkna ja Pekka Haavisto pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden tapaamisensa yhteydessä tiistaina.
Ulkoministerit Margus Tsahkna ja Pekka Haavisto pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden tapaamisensa yhteydessä tiistaina.
Kuva: MAURI RATILAINEN

Viron uusi ulkoministeri Margus Tsahkna välitti Suomen-vierailullaan tiistaina viestiä vankkumattomasta tuesta Ukrainalle, joka jatkaa puolustustaistelua Venäjän hyökkäyssotaa vastaan.

Tsahkna aloitti Viron ulkoministerinä maanantaina, kun maan uusi hallitus vannoi virkavalansa. Hän matkusti heti tiistaina Suomeen ensimmäiselle ulkomaanvierailulleen tässä tehtävässä.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) tapaamisen jälkeen Tsahkna sanoi lehdistötilaisuudessa Helsingissä, että Ukraina taistelee paitsi oman vapautensa myös koko Euroopan vapauden puolesta ja että Ukrainaa pitää tukea niin kauan kuin on tarpeen.

Tsahkna sanoi, että Ukrainalle pitää antaa selkeä polku kohti Nato-jäsenyyttä nykyisen sodan jälkeen.

– Natolla on huippukokous heinäkuussa, ja on hyvin tärkeää, että Nato antaa hyvin selkeän viestin Ukrainan jäsenyydestä.

Suunnitelmat Ukrainan ja Naton suhteiden syventämisestä ovat jakaneet Nato-maita. Talouslehti Financial Times kertoi aiemmin huhtikuussa, että Yhdysvallat vastustaa joidenkin Nato-maiden pyrkimyksiä tarjota Ukrainalle tiekartta Nato-jäsenyyteen sotilasliiton heinäkuun huippukokouksessa.

Ainakin Baltian maat ja Puola haluaisivat tarjota Ukrainalle läheisemmät suhteet Natoon ja selkeän ilmauksen tuesta Ukrainan tulevalle Nato-jäsenyydelle, mutta Yhdysvallat, Saksa ja Unkari vastustavat näitä pyrkimyksiä, FT kertoi lähteidensä tietoihin perustuen.

Tsahkna tapasi myös Niinistön

Haavisto kertoi keskustelleensa Tsahknan kanssa muun muassa tuesta Ukrainalle, mutta myös energia-asioista.

– Suomi on viime aikoina investoinut paljon uusiutuvaan energiaan ja vähentänyt riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. Olemme näissä asioissa hyvin pitkälti samalla sivulla Viron kanssa, Haavisto sanoi.

Hän totesi, että Tsahknan vierailu Suomeen heti kautensa aluksi alleviivaa Suomen ja Viron hyviä kahdenvälisiä suhteita.

Tsahkna tapasi vierailullaan myös presidentti Sauli Niinistön.