pääkirjoitus: Voiko mat­kai­lus­sa olla ta­voit­tee­na pelkkä kasvu?

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Ukraina sanoo tor­ju­neen­sa yöllä kaikki Venäjän maahan suun­taa­mat len­no­kit – Venäjä on tä­nään­kin jat­ka­nut kau­pun­kien pom­mit­ta­mis­ta

Venäjä haluaa lisätä sotilaallista yhteistyötä Kiinan kanssa ja torjua lännen vaikutusvaltaa.

Raivaustöitä torstaina 29. joulukuuta Kiovan ulkopuolella.
Raivaustöitä torstaina 29. joulukuuta Kiovan ulkopuolella.
Kuva: OLEG PETRASYUK

Ukrainan mukaan sen ilmapuolustusjärjestelmä onnistui viime yönä torjumaan kaikki 16 lennokkia, jotka Venäjä suuntasi iskemään ympäri Ukrainaa sekä pääkaupunkiin Kiovaan.

Lennokit olivat iranilaisvalmisteisia kamikaze-lennokkeja, kertoi Ukrainan ilmavoimat tiedotteessaan. Haavoittumisia ei tapahtunut, mutta lennokeista peräisin olevat ammukset sekä niistä pudonneet osat vaurioittivat asuinrakennuksia Kiovassa.

Guardianin mukaan Venäjä jatkoi iltapäivällä ukrainalaiskaupunkien pommittamista. Lehden mukaan yksi ihminen kuoli pommituksissa Semenivkan kaupungissa Tshernihivin alueella Pohjois-Ukrainassa.

Torstaina Venäjä teki Ukrainan mukaan sarjan ohjushyökkäyksiä eri puolille maata, mukaan lukien pääkaupunkiin Kiovaan. Ukrainan ilmavoimat luonnehti hyökkäystä massiiviseksi. Ainakin kolmen ihmisen kerrottiin kuolleen ja kuuden haavoittuneen iskuissa.

Venäjä väittää päässeensä tavoitteeseensa eilisessä suuressa ohjusiskussa

Venäjän puolustusministeriö vahvisti Venäjän tehneen iskut ja väitti päässeensä niillä tavoitteeseensa. Päivittäisessä sotakatsauksessaan ministeriö kertoi CNN:n mukaan, että Venäjä olisi iskuilla neutralisoinut kaikki ennalta määräämänsä kohteet Ukrainassa. Se sanoi iskujen vaurioittaneen rautateitä ja estäneen ulkomaiset asekuljetukset Ukrainan asevoimille.

Venäjän lausunto on ristiriidassa Ukrainan kertoman kanssa. Ukraina sanoi tuhonneensa valtaosan Venäjän ohjuksista ja että iskujen tuhot onnistuttiin näin minimoimaan. Iskuissa kuoli Ukrainan mukaan kolme ihmistä.

Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan ilmapuolustusjärjestelmän onnistui tuhota torstaina kaikkiaan 54 ohjusta ja 11 lennokkia.

Ukrainan sähköyhtiön mukaan tuhot jäivät vähäisemmiksi kuin Venäjä väittää

Ukrainan sähköverkoista vastaava Ukrenergo kertoi tänään, että sähkötoimitukset saatiin aamupäivään mennessä korjattua ennen torstain iskuja olleelle tasolle.

– (Venäjän) operaation vaikutukset sähköjärjestelmään jäivät paljon pienemmiksi kuin mitä vihollinen oli odottanut, Ukrenergo sanoi ukrainalaisen Kyiv Independent -uutissivuston mukaan.

Yhtiön mukaan sähkötoimituksissa oli ollut vaikeuksia ainakin Harkovassa, Kiovassa, Odessassa, Mykolajivissa, Hersonissa ja Lvivissä sekä niiden ympäristöissä.

Yhteensä iskuissa tuhoutui yli 18 asuinrakennusta ja kymmenen kriittistä infrastruktuuria, kertoi Ukrainana puolustusministeriö lausunnossaan.

– Mutta (tuhot) eivät ole mitään verrattuna siihen, mitä olisi voinut tapahtua ilman sankarillisia ilmatorjuntatykistöjämme sekä ilmapuolustustamme, Zelenskyi sanoi videopuheessaan.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba huomautti Twitterissä, että Venäjän tuoreimmat iskut tulivat aikaan, jolloin Ukrainassa valmistaudutaan uudenvuoden viettoon.

– Järjetöntä barbarismia. Nämä ovat ainoat sanat, jotka tulivat mieleeni, kun huomasin Venäjän laukaisseen ohjuksia rauhallisiin ukrainalaiskaupunkeihin uudenvuoden alla. Tällaisten massiivisten sotarikosten kohdalla ei voi olla neutraaliutta. Neutraalius tarkoittaa asettumista Venäjän puolelle, Kuleba tviittasi.

Iskujen seurauksena sähköt olivat menneet poikki lähes koko Lvivin alueelta, mutta tänään sähköjen kerrottiin palautuneen myös Lvivissä. Kuvernööri Maksym Kozytskyin mukaan alueella sähköä jaetaan nyt aikataulutetusti ja vaurioihin liittyvät korjaustyöt on saatu päätökseen.

Putin haluaa lisätä Venäjän ja Kiinan välistä sotilaallista yhteistyötä

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi haluavansa lisätä Venäjän ja Kiinan välistä sotilaallista yhteistyötä. Putin kertoi asiasta Kiinan presidentille Xi Jinpingille perjantaina presidenttien videopuhelussa.

Puhelussa Putin ylisti Venäjän ja Kiinan pyrkimyksiä torjua lännen vaikutusvaltaa. Putin sanoi myös odottavansa Xitä valtiovierailulle Moskovaan ensi keväänä.