Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Tur­kis­sa maan­jä­ris­tyk­sen tu­ho­alueil­le on ju­lis­tet­tu kolmen kuu­kau­den poik­keus­ti­la – vah­vis­tet­tu­ja kuo­lon­uh­re­ja jo yli 5 000

Maailman terveysjärjestön asiantuntijat ovat arvioineet, että todellinen uhriluku voi olla jopa 20 000.

Istanbul/Geneve
Pelastushenkilöt etsivät selviytyneitä romahtaneesta talosta maanantaina 6. helmikuuta Diyarbakirin kaupungissa Turkissa. Turkkia ja Syyriaa ravisteli maanantaina voimakkaat maanjäristykset, jotka aiheuttivat laajaa tuhoa. Kuolonuhreja tiedetään olevanTurkissa ja Syyriassa maanjäristyksen jäljiltä yli 5000, mutta määrän pelätään vielä nousevan huomattavasti.
Pelastushenkilöt etsivät selviytyneitä romahtaneesta talosta maanantaina 6. helmikuuta Diyarbakirin kaupungissa Turkissa. Turkkia ja Syyriaa ravisteli maanantaina voimakkaat maanjäristykset, jotka aiheuttivat laajaa tuhoa. Kuolonuhreja tiedetään olevanTurkissa ja Syyriassa maanjäristyksen jäljiltä yli 5000, mutta määrän pelätään vielä nousevan huomattavasti.
Kuva: REFIK TEKIN

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on julistanut maan kymmeneen maakuntaan kolmen kuukauden poikkeustilan eilisen maanjäristyksen vuoksi. Erdogan kertoi televisioidussa lausunnossaan, että julistuksella pelastus- ja korjaustyöt saadaan toteutettua nopeasti.

Järistyksen ja sen jälkijäristysten uhriluku on noussut jatkuvasti pelastustöiden edetessä, ja nyt kuolleita tiedetään olevan Syyriassa ja Turkissa yhteensä yli 5 000. Viranomais- ja lääkintälähteiden mukaan Turkissa kuolonuhreja on tiedossa yli 3 500 ja Syyriassa yli 1 600.

Ergodan sanoi hallituksensa lähettävän tuhoalueelle 50 000 avustustyöntekijää sekä kohdistavan sinne sadan miljardin liiran (lähes viiden miljardin euron) edestä taloudellista apua.

Erdoganin hallintoon on kohdistunut kasvavaa painetta, kun sosiaalisessa mediassa hallintoa on arvosteltu hitaasta reagoinnista katastrofiin. Presidentin toiminta nyt saattaa vaikuttaa merkittävästi myös toukokuun vaaleihin.

Tuhansia pelastettu mutta tuhansia myös löytämättä

Magnitudiltaan 7,8:n maanjäristyksen vanavedessä seurasi useita jälkijäristyksiä. Näiden joukossa oli päivällä iskenyt 7,5:n maanjäristys, joka haittasi pelastusoperaatioita.

Pelastustöitä on haitannut myös talven kylmyys. Järistyksen tuhoalueiden tilanne oli jo ennestään ikävä sodan, taisteluiden, pakolaiskriisien ja koleran leviämisen vuoksi.

Ensimmäistä 7.8 magnitudin järistystä seurasi useita jälkijäristyksiä, joista yksi oli päivällä iskenyt 7,5 magnitudin järistys. Voimakas järistys haittasi pelastusoperaatioita.
Ensimmäistä 7.8 magnitudin järistystä seurasi useita jälkijäristyksiä, joista yksi oli päivällä iskenyt 7,5 magnitudin järistys. Voimakas järistys haittasi pelastusoperaatioita.
Kuva: ERDEM SAHIN

Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijat ovat arvioineet, että todellinen uhrimäärä voi olla jopa 20 000.

Sortuneiden rakennusten raunioista on pelastettu tuhansia ihmisiä. Useita tuhansia rakennuksia on sortunut useassa kaupungissa Turkissa ja Syyriassa.

Uhrien määrä voi kasvaa vielä moninkertaiseksi

Turkissa presidentti Erdogan julisti jo aiemmin seitsemän päivän suruajan. Turkin liput pysyvät niin ikään puolitangossa kaikissa maan lähetystöissä ja edustustoissa ulkomailla sunnuntai-iltaan saakka.

YK:n alaisen WHO:n edustajan mukaan järistyksen uhriluku saattaa nousta vielä huomattavasti.

– Olemme jo pitkään tienneet saman asian, mitä tulee maanjäristyksiin: ensimmäisten raporttien jälkeen kuolonuhrien ja loukkaantuneiden määrä tulee nousemaan huomattavasti järistystä seuraavalla viikolla, sanoi WHO:n Euroopan hätäavusta vastaava Catherine Smallwood yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Tuhot vaikuttavat miljooniin ihmisiin

WHO:n hätäapuasiantuntija Adelheid Marschang kertoi puhuessaan WHO:n johtokunnalle tiistaina, että maanjäristys saattaa vaikuttaa jopa 23 miljoonan ihmisen elämään. Joukossa on noin viisi miljoonaa erityisen haavoittuvassa asemassa olevaa ihmistä.

– Siviili-infrastruktuuri ja mahdollisesti terveydenhuollon infrastruktuuri ovat vahingoittuneet koko vaikutusalueella, lähinnä Turkissa ja Syyrian luoteisosassa, Marschang sanoi.

WHO:n arvio on, että suurin välittömän ja keskipitkän aikavälin avun tarve saattaa olla Syyriassa. Kummassakin maassa pelastustöitä tehdään hyisessä kylmyydessä, jälkijäristysten pelossa ja rakennusten yhä sortuessa.

WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus on kutsunut tilannetta kilpailuksi aikaa vastaan. Hän sanoi WHO:n lähettävän hätäapua ja henkilöstöä paikan päälle mahdollisimman pian. Marschangin mukaan avun vientiä Syyriaan hankaloittavat järistyksen aiheuttamat tuhot.

Ulkomailta luvassa apua

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on luvannut Turkin vastinparilleen Erdoganille kaiken tarvittavan avun maanantain tuhoisasta maanjäristyksestä toipumiseen.

Valkoisen talon mukaan yhdysvaltalaisia avustusjoukkueita ollaan parhaillaan lähettämässä pelastustöiden tueksi Turkin katastrofialueelle. Lausunnossa tapahtumia luonnehdittiin tragediaksi.

Useat maat ovat kertoneet lähettävänsä järistysalueille apua. Suomi lähettää alueelle humanitaarista apua miljoonan euron arvosta Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kautta.
Useat maat ovat kertoneet lähettävänsä järistysalueille apua. Suomi lähettää alueelle humanitaarista apua miljoonan euron arvosta Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kautta.
Kuva: ERDEM SAHIN

EU on puolestaan koonnut lähes 30 etsintä-, pelastus- ja lääkintäryhmää parista kymmenestä maasta sekä esimerkiksi pelastuskoiria lähtemään Turkkiin ja Syyriaan.

Suomi lähettää alueelle apua miljoonan euron arvosta Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kautta. Tuella tarjotaan muun muassa ruokaa, suojaa ja lääkinnällistä sekä traumatukea kotinsa menettäneille sekä Turkissa että Syyriassa.

Apua tuhoalueille ovat luvanneet myös YK ja lukuisat maat, kuten Britannia, maanjäristyksistä itsekin kärsivä Japani, Kiina ja Venäjä. Venäjän puolustusministeriön mukaan Syyriassa olevat venäläissotilaat auttavat tuhojen raivaamisessa.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut sodan riepotteleman maansa olevan valmis tarjoamaan tarvittavaa apua katastrofista selviämiseksi.

Myös Turkin kanssa monesta asiasta kiistellyt Kreikka on luvannut antaa apua naapurilleen.

Noin 20 epäiltyä Isis-taistelijaa pakeni vankilasta Syyriassa maanjäristyksen seurauksena

Syyriassa ainakin 20 ihmistä on paennut vankilasta, jonka vangeista valtaosa on äärijärjestö Isisin taistelijoita. Asiasta kertoo vankilan virkamieslähde uutistoimisto AFP:lle. Vangit ryhtyivät kapinaan laitoksessa sen jälkeen, kun aluetta tärisytti Turkin puolella alkanut voimakas maanjäristys, joka vaurioitti vankilaa.

Lähellä Turkin rajaa sijaitsevassa vankilassa on noin 2 000 vankia, joista noin 1 300 on epäiltyjä Isisin taistelijoita. Paenneiden noin 20 vangin uskotaan olevan Isisin jäseniä.

Syyrian sotaa seuraava brittiläinen Syrian Observatory for Human Rights -järjestö ei voinut vahvistaa vankilapakoa, mutta se vahvisti vankilakapinan.