Tors­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Kuuden hengen ko­koon­tu­mis­ra­joi­tus pian Lap­piin, Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä kuusi uutta tar­tun­taa, tiu­kem­pia suo­si­tuk­sia tulossa Ro­va­nie­mel­le, Län­si-Poh­jas­sa yksi uusi tar­tun­ta

19.59: Hallitus selvittää, voisiko Lappiin sijoittaa hiihtolomalaisia palvelevia koronatestauspisteitä

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kysyi eduskunnan kyselytunnilla, voisiko Lapin hiihtokeskuspaikkakunnille pystyttää koronatestauspisteitä, jotka palvelisivat hiihtolomalaisia.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vastasi kysymyksen olevan erittäin hyvä ja aiheellinen. Kiuru kertoi, että oli ehtinyt ottamaan yhteyttä vasta toiseen kahdesta suurimmasta matkailukeskuksesta, joten selvitystyö on vielä kesken.

Kiurun mukaan testauksen tuomisessa esimerkiksi Kittilän terveysasemalta kylänraitille olisi logiikkaa nimenomaan tällä hetkellä, kun ihmisiä on paljon.

– Haluan korostaa, että Lapissa on todella paljon suomalaisia tällä hetkellä muilta alueilta, ja siinä, minkä me näemme Lapin ilmaantuvuutena, me näemme vain sen ilmaantuvuuden, joka siinä Lapin väestöpohjassa on sairastuvuutta, ja se menee nyt yli 50:n per 100 000 per kaksi viikkoa. Se on hyvin huolestuttavaa. Tämä on leviämässä Lapissa nyt väestöpohjaan, ja sen takia jopa on arvioitu, että kolmannes niistä tartunnoista, jotka siellä on, sijoittuu sitten kotipaikkarekisteriin muualle, ja sen takia meidän täytyy ottaa tämä Lapin tilanne vakavasti, Kiuru jatkoi.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

19.03: Kuuden hengen kokoontumisrajoitus pian Lappiin

Lapin aluehallintoviraston aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen ei saanut etukäteen tietoa valtioneuvoston tulevista linjauksista.

– Kuulimme samat tiedot yhtä aikaa kaiken muun kansan kanssa, niin meillä ei ole vielä ihan kaikkeen valmiita vastauksia, Kemppainen sanoo.

Lapin avi alkoi välittömästi valmistella uutta kokoontumisrajoituspäätöstä. Kemppainen arvioi, että kuuden hengen rajoitus voi tulla voimaan jo ensi maanantaina.

Lisäksi valtioneuvosto suosittelee välttämään myös yli kuuden hengen yksityisiä tilaisuuksia.

Lue lisää: Lappi päättää ko­ro­na­toi­mis­ta per­jan­tai­na – Näin Lapin ja Län­si-Poh­jan sai­raan­hoi­to­pii­rien yli­lää­kä­rit kom­men­toi­vat val­tio­neu­vos­ton tiu­ken­tu­nei­ta lin­jauk­sia

16.11: Lapin sairaanhoitopiirissä kuusi uutta tartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu kuusi uutta tartuntaa. Tartunnoista kolme todettiin Rovaniemellä. Yksi todettiin ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä ja tartunta liittyy Pyhätunturin tartuntaketjuun. Kahden Rovaniemen tapauksen tartuntojen alkuperää selvitetään vielä.

Kittilässä todettiin kaksi tartuntaa, joista toinen on ulkopaikkakuntalaisella ja toinen on saanut tartunnan Lapin sairaanhoitopiirin ulkopuolelta. Lisäksi Kolarissa todettiin tartunta, joka liittyy aiempaan tartuntaketjuun. Henkilö on ollut jo valmiiksi karanteenissa.

16.00: Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien kuluvan viikon tartunnat

Lapin sairaanhoitopiirissä on kuluvalla viikolla 8 todettu tähän mennessä yhteensä 21 koronavirustartuntaa. Länsi-Pohjassa tartuntoja on todettu 5.

15.33: Ivalon terveyskeskus toivoo vierailijoiden käyvän koronatestissä

Ivalon terveyskeskuksessa toivotaan, että kaikki ulkopaikkakuntalaiset käyvät koronatestissä ennen tuloaan Ivalon terveyskeskukseen, vaikka koronavirukseen liittyviä oireita ei vierailijalla olisi.

Samoin toivotaan, että ulkopaikkakuntalaiset kävisivät koronatestissä ennen vierailuaan tehostetun palveluasumisen yksiköissä. Vierailuista toivotaan tiedotettavan etukäteen.

15.29: Posio tiukentaa suosituksia

Posion kunnan laajennettu johtoryhmä suosittaa, ettei Posion kunnan rajoja ylittävää turnaus- ja pelitoimintaa toteuteta missään ikäryhmässä ajalla 26.2.–14.3.2021. Posion kunta sallii sisäliikuntapaikkojen käytön vain omille kuntalaisilleen. Laajennettu johtoryhmä pyrkii ennakoimaan ja ennaltaehkäisemään epidemian leviämistä kiristämällä suosituksia.

14.54: Rovaniemeläisille tulossa tiukempia suosituksia

Hallituksen mukaan Lapin sairaanhoitopiirin alueella tulee ottaa käyttöön tiukempia kokoontumisrajoituksia. Lisäksi kuntien tulee aiempaa tehokkaammin seurata, toteutuvatko kuntalaisille määrätyt koronakaranteenit ja -eristykset.

Lapin sairaanhoitopiirin alueen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu perjantaina aamulla käsittelemään hallituksen linjauksia ja niiden vaikutuksia paikallisiin suosituksiin.

Rovaniemen kaupunki on päävastuussa epidemian hillitsemisestä alueellaan. Koronakoordinaatioryhmä esittänee huomenna Rovaniemen koronalinjauksista päättävälle ryhmälle (häiriötilanteen johtoryhmä) uusia koronasuosituksia rovaniemeläisille.

Häiriötilanteen johtoryhmä kokoontuu perjantaina kello 11 käsittelemään asiaa ja tekemään mahdollisia uusia linjauksia.

Myös Inari ohjeistaa perjantaina

Inarin kunta pyrkii ohjeistamaan perjantaina tarkemmin kunnan alueella voimaan tulevista rajoituksista ja suosituksista ja tiedottaa lisää ensi viikolla valtioneuvoston linjausten alueellisten tulkintojen selkeytyessä.

Kokoontumisrajoitusten osalta päätökset tekee Aluehallintovirasto.

Inarin kunnan alueella koronatilanne on edelleen hyvin rauhallinen. Lapin sairaanhoitopiirin alueella tartuntaketjut ovat pääosin liittyneet matkailuun ja ravintolakulttuuriin.

13.00: 565 uutta koronavirustapausta

Suomessa on raportoitu 565 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 6 522 tartuntaa, mikä on 1 396 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Viimeisten seitsemän vuorokauden aikana on raportoitu 3 478. Tämä on 434 enemmän kuin edeltävien seitsemän päivän aikana.

Yhteensä Suomessa on nyt todettu 55 687 koronatartuntaa.

10.44: Koronavirustartuntojen määrä on noussut merkittävästi, sairaalahoidon tarve kasvussa

Uusia koronavirustartuntoja todettiin viikolla 7 eli ajalla 15.-21.2.2021 yhteensä yli 3 400, joka on selvästi enemmän kuin edellisellä viikolla. Tapausten ilmaantuvuus oli koko maassa 62 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti, kun edeltävällä viikolla ilmaantuvuus oli 46 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti.

THL:n ja STM:n tiedotustilaisuus.
Alueellinen tilanne 25.2.
Alueellinen tilanne 25.2.

Tartuntoja on eniten työikäisillä, varsinkin nuorilla aikuisilla. Kaikista tapauksista noin 80 prosenttia todettiin alle 50-vuotiailla ja noin 45 prosenttia alle 30-vuotiailla. Yli 60-vuotiaiden osuus todetuista tapauksista oli noin 9 prosenttia, ja yli 70-vuotiaiden osuus oli noin 3 prosenttia.

Karanteeniin viikolla 7 asetettiin yli 11 000 henkilöä – yli 2 700 henkilöä enemmän kuin edellisellä viikolla.

Nämä tiedot ilmenevät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viikoittaisesta seurantaraportista.

Koronatilanne nyt
Koronatilanne nyt

Koronaviruksen seuranta: Tilanne edelleen huonoin HUS-alueella – monilla alueilla laajoja tartuntaryppäitä

Erityisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella koronavirusepidemiatilanne on heikentynyt viime viikkoina. Tautitapausten ilmaantuvuus on kasvanut myös yhdeksällä muulla alueella kahden viimeisen viikon aikana. Ilmaantuvuus sen sijaan laski tai pysyi samana 11 sairaanhoitopiirin alueella.

Uusia tapauksia on todettu sekä tunnetuissa tartuntaketjuissa että niiden ulkopuolella.

Usean sairaanhoitopiirin alueella on raportoitu joukkoaltistumisia, joista on käynnistynyt tartuntaketjuja. Koronavirustapausten ilmaantuvuus on noussut esimerkiksi Satakunnan Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiireissä sekä Ahvenenmaalla moninkertaiseksi viikolla 7 verrattuna edelliseen viikkoon.

Osa uusista tartuntaketjuista olisi mahdollisesti voitu estää suositusten ja rajoitusten huolellisella noudattamisella. Myöhäinen testiin hakeutuminen on joissain tapauksissa johtanut laajojen tartuntaketjujen syntymiseen.

Hiihtolomaviikkojen aikana matkailu voi lisätä taudin leviämisen todennäköisyyttä myös alueille, joissa tautitilanne on rauhallisempi.

Valtakunnallisesti sairaalahoidon kuormitus on viimeisen viikon aikana ollut kasvussa.  Myös tehohoidon tarve on kasvanut viimeisen parin viikon aikana, mutta tehohoidon kapasiteetti ei valtakunnallisesti ole ollut uhattuna.

Valtakunnallisesti sairaalahoidossa on 24.2. tietojen mukaan 193 henkilöä. Potilaista 86 on erikoissairaanhoidon osastoilla, 72 perusterveydenhuollon osastoilla ja 35 teho-osastoilla. Viikko sitten sairaalahoidossa oli kaikkiaan 132 koronapotilasta.

Koronavirukseen liittyvien kuolemien viikoittainen määrä on hitaassa laskussa. Viikolla 7 niitä raportoitiin 14, viikoilla 5-6 vastaavasti 21 ja 17.

Muuntovirukset vaativat tehokkaita torjuntatoimia

Tähän mennessä Suomessa on ilmoitettu 690 muuntuneen koronaviruksen aiheuttamaa tapausta. Näistä 660 on Britannian virusmuunnoksia.

Epidemiatilanne vaatii erittäin tehokasta viruksen leviämisen hillintää tulevien viikkojen ja kuukausien aikana. Nopeat ja laaja-alaiset rajoitustoimet ovat tehokkaita myös muuntovirusta vastaan.

9.51: Marin: Lappi le­viä­mis­vai­hees­sa, sul­ku­toi­met maassa alkavat 8. maa­lis­kuu­ta

Lappi on leviämisvaiheessa, sulkutoimet alkavat maaliskuussa. Hallitus kertoo parhaillaan asiasta tiedotustilaisuudessa.

9.49: Koronavirustartuntojen on määrä noussut merkittävästi, sairaalahoidon tarve kasvussa

Uusia koronavirustartuntoja todettiin viikolla 7 eli ajalla 15.-21.2.2021 yhteensä yli 3 400, joka on selvästi enemmän kuin edellisellä viikolla. Tapausten ilmaantuvuus oli koko maassa 62 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti, kun edeltävällä viikolla ilmaantuvuus oli 46 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti.

Tartuntoja on eniten työikäisillä, varsinkin nuorilla aikuisilla. Kaikista tapauksista noin 80 prosenttia todettiin alle 50-vuotiailla ja noin 45 prosenttia alle 30-vuotiailla. Yli 60-vuotiaiden osuus todetuista tapauksista oli noin 9 prosenttia, ja yli 70-vuotiaiden osuus oli noin 3 prosenttia.

Karanteeniin viikolla 7 asetettiin yli 11 000 henkilöä. Tämä on 2 700 henkilöä enemmän kuin edellisellä viikolla. Nämä tiedot ilmenevät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viikoittaisesta seurantaraportista.

9.32: Länsi-Pohjassa yksi uusi koronavirustapaus

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu keskiviikon jälkeen yksi uusi koronavirustapaus karanteenin sisältä. Keskiviikkona tuli ilmi neljä uutta koronavirustapausta.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan tapausmäärien vähenemisestä huolimatta suositellaan vahvasti huolehtimaan koronaturvatoimista tarkasti. Myös sosiaalisten kontaktien määrä tulee pitää mahdollisimman pienenä.

8.00: Ju­lis­te­taan­ko poik­keu­so­lot?

STT:n tietojen mukaan hallitus valmistelee poikkeusoloihin siirtymistä. Pääministeri Sanna Marin (sd.) on kutsunut eduskuntapuolueiden edustajat koolle Säätytaloon kello 12 tänään.

Tapaamisen aiheena on STT:n lähteiden mukaan poikkeusoloihin siirtyminen koronatilanteen pahenemisen vuoksi.

Hallitus pitää aiheesta tiedotustilaisuuden alkaen kello 9.30.