Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

Tor­nioon suun­ni­tel­laan bio­kaa­su­lai­tos­ta, joka aut­tai­si Lappia siir­ty­mään huokean kaa­su­au­toi­lun aikaan

Jos kaikki menee putkeen, merilappilaisten biojäte ja jätevesilietteet mädätetään parin vuoden päästä kaasuautojen polttoaineeksi. Samalla syntyisi lannoitteita maatiloille.

Tornio

Ensin hyvät uutiset: Lappi on lähempänä biokaasuaikaa kuin koskaan. Tornion Jätekeskus Jäkälään suunnitellaan biokaasulaitosta, jonka joka voisi tuottaa kaasuautojen polttoaineen kolmelle tai neljälle jakeluasemalle. Se olisi kylliksi tuomaan vähäpäästöisen biokaasun lappilaisautoilijoiden enemmistön ulottuville.

– Lappiin kannattaa rakentaa biokaasulaitos, se on fakta. Biokaasu on tällä hetkellä paljon edullisempaa kuin diesel, eikä sen hintaa ole sidottu maailman öljymarkkinoihin, sanoo Macon oy:n johtaja Mikko Ahokas.

-
Kuva: Miila Kankaanranta

Bio- ja kiertotalouden konsulttiyritys Macon selvittää parhaillaan merilappilaisten yritysten kiinnostusta hyödyntää biokaasua.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.