kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Yrit­tä­jien si­suk­kuus lii­kut­taa – nyt on kau­pun­ki­lais­ten vuoro osal­lis­tua jou­lu­il­meen ra­ken­ta­mi­seen

Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Marraskuu on ollut tänä vuonna tavallistakin pimeämpi – syitä tähän ovat sekä pitkään lumettomana pysynyt maisema että kevättalvella keskuuteemme tuppautunut kutsumaton vieras, korona.

Rovaniemellä korona vaikuttaa katukuvaan enemmän kuin monessa muussa kaupungissa. Normaalisti kävelykadulla vaeltaisi tähän aikaan vuodesta satoja kelkkahaalareihin pukeutuneita turisteja, mutta nyt he ovat poissa ja katukuva on hiljainen.

Korona ja matkailun pysähtyminen ovat rovaniemeläisille yrityksille iso haaste. Niiden yhteisvaikutus koettelee ehkä eniten palvelualan yrityksiä ja erikoisliikkeitä. Kukapa ostaisi esimerkiksi juhlavaatteita, koska ei ole juhlia, joissa niitä voisi käyttää.

On ollut mahtavaa ja jopa liikuttavaa huomata, että yrittäjät eivät kuitenkaan ole luovuttaneet. Päinvastoin heillä riittää sisua ja energiaa tsempata sekä toisiaan että muita rovaniemeläisiä kohti vuoden suurinta juhlaa, joulua.

Yksi esimerkki tästä ovat pienet joulukuuset, jotka somistavat kävelykatua. Ne pystytettiin kävelykadulle ensimmäisen kerran vuonna 2016 yrittäjä Janne Honkasen aloitteesta. Kävelykadun ankea ilme ei Honkasen mielestä sopinut yhteen sen kanssa, että Rovaniemen keskustassa liikkui ennätyksellisen paljon matkailijoita.

Sen jälkeen yrittäjät ovat lahjoittaneet ja talkoilleet kuuset kävelykadulle joka vuosi. Näin he tekivät tänäkin vuonna, vaikka turisteista ei ole tietoakaan.

Kuuset on siis pystytetty ihan meidän rovaniemeläisten iloksi. Ne muistuttavat meitä siitä, että joulua ei sentään ole peruttu, vaikka sitä ehkä vietetäänkin nyt poikkeavalla tavalla.

"On ollut mahtavaa ja jopa liikuttavaa huomata, että yrittäjät eivät kuitenkaan ole luovuttaneet. Päinvastoin heillä riittää sisua ja energiaa tsempata sekä toisiaan että muita rovaniemeläisiä kohti vuoden suurinta juhlaa, joulua."

Joulu näkyy myös yritysten näyteikkunoissa. Jouluikkunoiden somistamiseen yrityksiä kannustaa jo perinteinen kilpailu, joka tänä vuonna on aiempaa osallistavampi. Kilpailun jouluikkunat merkitään kartalle, jonka opastamana kaupunkilaiset voivat tutustua ikkunoihin ja äänestää suosikkiaan. Toki kierroksen voi tehdä myös netissä.

Myös Uusi Rovaniemi haluaa osallistua joulutalkoisiin avaamalla Kohti joulua -kilpailun, josta kerrotaan enemmän tässä jutussa. Kilpailuun voi lähettää valokuvia pihansa, parvekkeensa tai ikkunansa jouluvalaistuksesta ja -somistuksesta.

Kilpailun tavoitteena on kannustaa kaupunkilaisia rakentamaan Rovaniemen jouluilmettä yhdessä. Kilpavarustelusta ei kuitenkaan ole kysymys, sillä pienenkin tuikun valo tavoittaa ja ilahduttaa monta ihmistä.

Tänä jouluna jos koskaan tarvitsemme yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemisen tunnetta. Tehdään Rovaniemen jouluilme yhdessä!