Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Villi veik­kaus ja ehkä uto­pis­ti­nen toive – ro­va­nie­me­läi­seen päät­tä­mät­tö­myy­teen saadaan muutos vaa­leis­sa

Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Aluksi villi vaaliveikkaus: Rovaniemen nykyisistä kaupunginvaltuutetuista noin puolet vaihtuu uusiin kasvoihin huhtikuun kuntavaaleissa.

Veikkaus perustuu siihen, että näin on käynyt kaksissa edellisissä kuntavaaleissa. Rovaniemeläisten uudistushakuisuus näkyi varsinkin vuonna 2017, jolloin moni pitkän linjan valtuutettu joutui antamaan tilaa uusille tulokkaille.

Tiedossa on jo, että nykyisistä valtuutetuista ainakin kymmenkunta jättää paikkansa eikä enää asetu ehdolle. Uusille kasvoille on siis tilausta, ja puolueet etsivät nyt kiivaasti ehdokkaita. Aikaa on vielä toista kuukautta, sillä ehdokaslistat pitää jättää 9. maaliskuuta.

Tämän syvällisempiä veikkauksia kuntavaalien tuloksesta ei kannata esittää, kun ehdokkaiden nimetkään eivät vielä ole tiedossa. Juuri ne vaikuttavat voimakkaasti vaalitulokseen, sillä kuntavaalit ovat henkilövaalit. Näin todistaa muun muassa Kuntaliiton viime vaalien jälkeen teettämä kysely, jossa enemmistö vastaajista piti tärkeimpänä valintakriteerinään tiettyä henkilöä. Puolue tuli vasta kakkosena.

Puolueiden paikallista kannatusta on puolestaan vaikea ennustaa, sillä valtakunnalliset kannatusmittaukset eivät päde alueellisesti. Esimerkiksi keskustan kannatus on perinteisesti ollut Rovaniemellä ja monissa muissakin Lapin kunnissa paljon korkeammalla tasolla kuin valtakunnallisesti. Ja viime kuntavaaleissa SDP:n kannatus Rovaniemellä kasvoi, vaikka puolueen valtakunnallinen kannatus pieneni hieman.

Tällä kertaa vaaleissa on mukana myös uusi ja täysin arvaamaton tekijä, korona. Etukäteen on mahdotonta tietää, miten korona vaikuttaa vaalikampanjointiin ja kuntalaisten äänestysaktiivisuuteen.

"Viime kuntavaalit olivat Rovaniemellä uimahallivaalit, ja rovaniemeläisestä päätöksenteosta kertoo paljon se, että tulevissa vaaleissa voidaan jatkaa samalla teemalla."

Paljon riippuu myös siitä, mitkä asiat nousevat paikallisiksi vaaliteemoiksi. Viime kuntavaalit olivat Rovaniemellä uimahallivaalit, ja rovaniemeläisestä päätöksenteosta kertoo paljon se, että tulevissa vaaleissa voidaan jatkaa samalla teemalla. Uimahallin rinnalle noussee Ruokasenkadun silta, jonka rakentaminen on lykkääntynyt.

Yksittäisten investointien lisäksi Rovaniemellä pitäisikin puhua myös päätöksentekokulttuurista. Päättämättömyydellä ja päätöksien pyörtämisellä on tuhlattu paljon rahaa, ja vaalien alla pitäisi pohtia, miten tähän tehdään muutos.

Uusi Rovaniemi avaa palstansa vaalikeskustelulle ja kannustaa rovaniemeläisiä äänestämään. Avaamme Kohti kuntavaaleja -palstan, jossa jokainen nykyisessä valtuustossa edustettuna oleva puolue saa kirjoitusvuoron. Julkaisemme sivuillamme myös kuntavaaliehdokkaiden mielipiteitä mahdollisimman monipuolisesti. Etusijalla ovat ytimekkäät ja kantaaottavat kirjoitukset.