Pääkirjoitus: Opis­ke­li­joi­den kou­lu­val­tauk­sia ei pidä nähdä vain va­sem­mis­to­pro­vo­kaa­tio­na

Kolumni: Tal­koi­lu on ur­hei­lu­seu­roil­le voi­ma­va­ra, josta hyö­ty­vät kaikki

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Kohti kun­ta­vaa­le­ja: Haluan vai­kut­taa tietoon poh­jau­tuen

Raija Kerätär on lääketieteen tohtori, kuntoutuslääkäri, yrittäjä ja keskustan kuntavaaliehdokas Rovaniemellä.
Raija Kerätär on lääketieteen tohtori, kuntoutuslääkäri, yrittäjä ja keskustan kuntavaaliehdokas Rovaniemellä.

Muutin takaisin kotiseudulleni, koska halusin elää joka vuosi oikeaa talvea, nähdä oikeanlaisen taivaan ja elää mukana tämän seudun elämänmenossa. Olen palannut juurilleni, keittiön ikkunasta näkyy vanhempieni vihkikirkko. Nyt olen lupautunut kuntavaaliehdokkaaksi ja minua pyydettiin kirjoittamaan perusteluja sille, miksi.

Lappilainen kulttuuri ja ihmiset ovat minulle rakkaita. Se vaatimattomuus, itsensä korostamattomuus ja suoruus, jotka lapsuudestani asti olen kohdannut, koskettaa minua jatkuvasti. Kotikunnan palvelut ovat lähellä ihmistä ja kaupunki voi vaikuttaa merkittävästi ihmisten elinolosuhteisiin. Niin keskustassa kuin kylissäkin on oltava palvelut ja olosuhteet elää ja olla.

"Haluaisin olla mukana valitsemassa terveyden ja hyvinvoinnin kannalta oikeita ja vaikuttavimpia linjauksia ja palveluita."

Palveluiden järjestämisen tulisi nykyistä enemmän perustua koko väestön tarpeisiin. Tämä tarkoittaa sitä, että pitää huomioida muidenkin kuntalaisten tarpeet kuin vain niiden, jotka jo käyttävät palveluita.

Kaikissa kunnissa on joukko niitä, jotka eivät voi hyvin, mutta eivät palveluihin ole hakeutuneet. Ovat ehkä tottuneet vaatimattomiin oloihin, eivät pidä vaivojaan merkittävinä, saattavat jopa hävetä omaa tilannettaan tai eivät välttämättä tiedä heille mahdollisesta palvelusta tai etuudesta. Omia oikeuksia terveydenhoitoon, kuntoutukseen tai vaikkapa Kelan etuuksiin ei ole helppoa selvittää.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ja työllistymisen tukitoimet haukkaavat suuren osan julkisista resursseista. Haluaisin olla mukana valitsemassa terveyden ja hyvinvoinnin kannalta oikeita ja vaikuttavimpia linjauksia ja palveluita. Tämä edellyttää ajankohtaisen tutkimustiedon ja asiantuntemuksen seuraamista ja päätösten pohjaamista näihin.

Niukkojen resurssien vuoksi päätökset eivät voi pohjautua hatustavetotietoon tai mielipiteisiin. On selvää, etteivät kuntalaiset tule jatkossakaan saamaan kaikkia haluamiaan palveluita ja palvelut on priorisoitava tarpeiden ja vaikuttavuuden näkökulmasta.

Aiemmin en ole luottamusmiestehtäviin oikein halunnut, sillä tiedän sen vaativan aikaa ja työtä. Nyt kun lapset ovat aikuisia, minulla on aikaa ja mahdollisuuksia perehtyä asioihin paremmin. Odotan sen kautta myös mahdollisuutta heittäytyä asioihin omaan tyyliini posket punoittaen. Kun asia on sydämen asia ja siihen voi vaikuttaa, siitä tulee ihan mukava olo. Flow'ksi sitä kuulemma sanotaan.

Julkisessa luottamustoimessa on myös pelottavia puolia. Suurennuslasin alla voi joutua epäreilun ja kohtuuttoman hyökkäyksen kohteeksi.

Kuitenkin luotan siihen, että asioiden hoitaminen toisten ihmisten kanssa onnistuu, kun kunnioitetaan toisiamme. Minä tykkään olla ihmisten kanssa ja haastaa heitä keskusteluun, joskus kriittisesti ja provosoivastikin. Tällaisten keskustelujen jälkeen syntyy paras lopputulos, jos ei aina yhteisymmärrys, niin hyvä kompromissi. Sellaista keskustelua kuulemma käyvät Rovaniemen keskustalaiset.

Jo vaalityöaika hieman minua jännittää. Odotan kovasti sitä, että eri tilanteissa pääsen kuulemaan rovaniemeläisten kuulumisia ja kertomaan omia näkemyksiäni. Vaikka tämä uusi haaste minua vielä vähän hirvittääkin…

Uusi Rovaniemi -lehden Kohti kuntavaaleja -palstalla kirjoittavat vuorotellen eri puolueiden rovaniemeläiset edustajat.