Kolumni: Kuusi mil­joo­naa mur­hat­tua vel­voit­taa si­nut­kin kat­so­maan pa­huut­ta silmiin

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Na­pa­pii­rin su­per­täh­ti on kovan paikan edessä

Mari Molkoselkä on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Mari Molkoselkä on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.

Mikä yhdistää Paavia, Englannin edesmennyttä kuningatarta ja Joulupukkia? Vetovoima, joka on inspiroinut lukuisia yrityksiä.

Roomassa Paavin näkee hotellien ja pizzerioiden nimissä. Lontoossa kuningattaren tittelin mukaan on nimetty lukuisia kohteita aina kouluista kappeleihin ja grilleistä kebabpaikkoihin.

Googlatessa sanat "Santa Rovaniemi" hakupalveluun pamahtaa yli viisi miljoonaa tulosta. Niistä tajuaa, että Pukilla on kaupungissamme ihan kaikkea.

Joulupukin lohipaikassa voi maistella lohta, Joulupukin döner kebabissa nimensä mukaisia annoksia ja Joulupukin pizza ja burgerissa mitäpä muutakaan kuin pizzaa ja hampurilaisia.

Joulupukin luksuksesta saa korkealaatuisia vaatteita. Kukapa ei lähtisi ostamaan erotiikkavälineitä Joulupukin salaisuudesta? Joulupukin hotelli Joulupukissa pääsee taas sviittiin lepäämään.

Monet matkaavat kuninkaallisten ja uskonnollisten johtajien perässä maailmalla. Ei siis ole ihme, että joulun supertähden takia tänäkin sesonkina tuhannet ja taas tuhannet lentävät Rovaniemelle. Uskomatonta kyllä tarinoihin perustuva hahmo kannattelee kokonaista elinkeinoa harteillaan.

Paikallisen silmään pukin änkeäminen joka paikkaan ei näyttäydy omaperäisimpänä ideana. Mutta matkailussa pukkibrändi tuntuu purevan, onhan Joulupukki kiistatta Rovaniemen matkailun valttikortti.

Maailman lapsia ilahduttava ja pororeellä kulkeva ikiaikainen Pukki kantaa vahvoja tunteita.

Matkailu on toiveita ja niiden toteutumista. Ennen lomaa haaveet täyttävät ajatukset tulevista päivistä. Jos unelmat eivät toteudukaan voi ihmismielen vallata Pariisin syndroomaksi kutsuttu tila. Turisti käy läpi kulttuurishokin, jossa matkakohteesta luodut mielikuvat eivät vastaakaan todellisuutta.

Maailman lapsia ilahduttava ja porojen vetämällä reellä kulkeva ikiaikainen Pukki kantaa vahvoja tunteita. Paikoin fantasia onkin rakoillut Joulupukin virallisessa kotikaupungissa. Talven ihmemaa ei ole käynyt toteen Crapland-vuosina, kun lumet ovat yllättäen sulaneet. Pettymys on vallannut matkailijan mielen.

Rovaniemen matkailun suurin haaste on ilmastonmuutos, jota matkailu itsessään jo ruokkii eteneväksi. Ääri-ilmiöt tulevat yleistymään.

Napapiirin supertähdellä on peiliin katselun paikka – mikä on hänen roolinsa massamatkailuun yllytyksessä?

Ehkä syyllisyyden tunteesta sekä rakkaudesta maailmaa kohtaan Suomen virallinen Joulupukki on haastanut pienet ja keskisuuret yritykset mukaan vastuullista ja ympäristön hyvinvointia tukevaan toimintaan. Step One -tapahtuman tavoitteena on tehdä jopa maailmanennätys, jossa mahdollisimman moni yritys ilmoittautuisi päästölaskennan piiriin kolmen kuukauden aikana.

Ainoastaan kymmenisen prosenttia Suomen pk-yrityksistä tekee uskottavaa vastuullisuusraportointia. Haastankin itse jokaisen Santa -etuliitettä käyttävän toimijan osallistumaan Pukin haasteeseen.