Koiraurheilu: Ro­va­nie­men Ou­nas­hal­lis­sa riitti säpinää kan­sain­vä­li­ses­sä agi­li­ty­kil­pai­lus­sa – katso ku­va­gal­le­ria

Kolumni: Pi­täi­si­kö yli­su­ku­pol­vis­ta jo­ki­ra­ken­ta­mi­seen liit­ty­vää traumaa lähteä pur­ka­maan so­vin­to­ko­mis­siol­la?

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Kuinka käy Kaup­pa­yh­tiön hengen?

Kirjoittaja on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Kirjoittaja on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Viime keskiviikkona julkaisimme uutisen Kauppayhtiön talon omistajien tontille hakemasta kaavamuutoksesta, joka mahdollistaisi lisärakentamisen ja mahdollisesti nykyisten rakennusten korvaamisen osittain uudisrakennuksilla.

Valtakadun ja Harrikadun kulmauksen kohtalo selvästi kiinnostaa lukijoitamme: verkossa uutinen on ollut viikon luetuimpia.

Tieto tulevasta herättää ristiriitaisiakin ajatuksia. On ehdottomasti korkea aika käynnistää peruskorjauksen suunnittelu. Jossain vaiheessa kun suojeltukin rakennus voi saavuttaa pisteen, jossa mitään ei ole enää tehtävissä.

Tämä on tullut mieleen esimerkiksi Rovakadulla sijaitsevan Torkkolan talon rapistumista seuratessa.

Kaikki tiedämme, että vanhan peruskorjaaminen maksaa. Harvalla yksityishenkilöllä onkaan varallisuutta vaikkapa nyt Kauppayhtiön kokoluokan rakennuskompleksin peruskorjaamiseen. Uuden rakentaminen rinnalle voi tarjota lääkkeen tähän.

Valtakadun varrella on  jo useita esimerkkejä vanhan rakennuskannan peruskorjaamisesta. Niin Arctic Light Hotel, Haawe-hotelli kuin Hostel Café Kodin talo on peruskorjattu matkailubuumin vauhdittamana. Teräksen talo on puolestaan kunnostettu asuinkäyttöön.

Kauppayhtiön rakennus muodostuu kolmesta eri aikoina rakennetusta ja osin jälleenrakennetusta osasta. Niiden suojelun tasosta asemakaavassa päätetään kaavamuutoksen käsittelyn yhteydessä. Toivotaan viisaita päätöksiä, jotta kokonaisuuden vaiheikas historia saa jatkossakin arvoisensa paikan katukuvassa. Mitä tahansa rovaniemeläistyylistä elementtikerrostaloa Valtakadun kokonaisuuteen ei tule rakentaa – tai etenkään korvata sellaisella nykyistä rakennuskantaa.

Yhdistelmä on luonut paikalle ainutlaatuisen hengen, jollaista ei oikein muualta kaupungista löydä.

Kauppayhtiön toimitilojen vuokrataso tulee varmasti nousemaan peruskorjauksen jälkeen. Kuinka käy silloin talon nykyisten toimijoiden – ja Kauppayhtiön hengen?

Rakennuksen ylemmissä kerroksissa on vuosien saatossa työskennellyt lukuisia rovaniemeläisiä taiteilijoita, ja työskentelee tälläkin hetkellä. Onpa talossa jokunen vuokra-asuntokin työhuoneiden lisäksi.

Noin 15 vuotta sitten kulmaukseen avautui Kahvila Kauppayhtiö, joka edusti tuolloin Rovaniemellä uudenlaista kahvilakulttuuria. Kirpputorilöytöihin perustuva sisustus käänsi talon rosoisuuden edukseen. Sittemmin kahvilasta kehittyi erilaisten vaiheiden kautta erinomaiset burger- ja pizza-ravintolat. Lentävän poron kesäteatteri avasi taannoin myös rakennuksen sisäpihan kaupunkilaisille.

Historiallisten kerrostumien, omaleimaisen ravintolatarjonnan sekä elävän taiteen ja kulttuurin yhdistelmä on luonut paikalle ainutlaatuisen hengen, jollaista ei oikein muualta kaupungista löydä.

Vaalimisen arvoinen asia sekin.