Pääkirjoitus: Ay-lii­ke ja hal­li­tus ovat ajau­tu­neet jää­rä­päi­syyt­tään pat­ti­ti­lan­tee­seen, mistä kum­man­kin on vaikea pe­rään­tyä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Kau­pun­kiin pir­teyt­tä yh­tei­söl­li­syy­del­lä

-
Toimittajalta

Lokakuu toi mukanaan pirteän näyn Rovaniemen kaupunkikuvaan: Kirkkolammella ja Harjulammella on ollut useita luistelijoita nauttimassa talvikauden alkamisesta.

Sää on ollut mainio luonnonjääkentälle: on ollut pikkupakkasia, mutta lunta ei ole tupruttanut kasoittain. Siispä luistin kiitää mukavasti lammen päällä.

Lähiluistelukentistä ei suinkaan ole puutetta Rovaniemellä. Kaupunki ylläpitää marras-joulukuusta alkaen noin 20 luistelukenttää talvisin ympäri kaupunkia. Ne ovat joko kaukaloita tai urheilukenttiä.

Rovaniemellä on muutama vuosi sitten perustettu maksullinen metsäluistelurata, joka sijaitsee noin 10 kilometrin päässä keskustasta. Kotatievan talvipuistosta löytyy muitakin aktiviteetteja, kuten mäenlaskua, jääkeilausta ja napakelkalla ajoa.

Retkiluisteluun löytyy useampi paikka Suomesta. Esimerkiksi Tuusulan kunta ja Järvenpään kaupunki ovat ylläpitäneet Tuusulanjärven 18 kilometrin luistelubaanaa 80-luvulta asti.

Myös talkoolaisvoimin on järjestetty luonnonjään baanoja. Kajaanissa vapaaehtoiset tekivät viime vuonna osan Oulujärven radasta metsäreitiksi, ja Kontiolahden kunnassa talkoilla aurattiin pienelle Onkilammelle yli kahden kilometrin luistelurata.

Vapaaehtoisten järjestämä baana ei varmasti olisi kaukaa haettu toivomus, vaikka tänne sataa lunta etelää enemmän. Rovaniemellä on monia aktiivisia tekijöitä järjestämässä erilaista toimintaa ja elävöittämässä kaupunkia, mitä ei aina välttämättä tule huomanneeksi.

Rovaniemellä monet hiihtoladut tehdään talkoovoimin esimerkiksi Paavalniemessä.

Näin on myös surullisen kuuluisan murheenkryynin, avantouinnin, laita. Jätkänkynttilän kupeessa Koskipuiston rannassa Ounasvaaran latu ry ylläpitää suosittua avantouintipaikkaa. Pukukoppi, laituri ja vesipumppu on nostettu pystyyn vuodesta toiseen.

Liikuntayhdistysten lisäksi on myös yleishyödyllisiä vapaaehtoisryhmiä, kuten Kemijokea pitkin talvisin partioiva Tuikku, joka auttaa ehkäisemään jäihin putoamista. Välillä ulkomaalaiset turistit lähtevät ylittämään jokea Jätkänkynttilän ja Rautatiesillan välisellä kohdalla, mikä on erittäin vaarallista kovan virtauksen vuoksi.

Rovaniemellä on monia aktiivisia tekijöitä järjestämässä erilaista toimintaa ja elävöittämässä kaupunkia.
Kirkkolammella oli niin pieniä kuin isoja luistelijoita viime viikon maanantai-iltana.
Kirkkolammella oli niin pieniä kuin isoja luistelijoita viime viikon maanantai-iltana.
Kuva: Anssi Jokiranta

PS. Sekä Harjulampi että Kirkkolampi ovat luistelijoiden määrästä päätellen erittäin pidettyjä liikuntapaikkoja. Luistelubaanan auraus voisi olla mahdollista vaikkapa kaupungin, urheiluseurojen sekä Lapin urheiluopiston yhteistyöllä. Olisikin hienoa, jos harrastus saisi jatkua lammilla läpi talven.

Vaikka lammen jää kantaisikin, on muualla syytä olla varovainen näin aikaisessa vaiheessa talvea. Viime talvena Kemijoen jäätilanne oli huono vielä pitkälle tammi-helmikuun vaihteeseen.

Paikoissa, missä vesi virtaa, jää on usein ympäristöään ohuempaa. Tällaisia ovat esimerkiksi joet, kapeikot, salmet, purojen suistot ja äkkijyrkät rantapenkereiden vierustat.

Jään paksuus ei takaa turvallisuutta, sillä jää voi olla heikompaa kohvajäätä tai haurasta ja puikkoista kevätjäätä.

Hätätilanteessa osoite tulee pelastajien tietoon parhaiten 112Suomi-sovelluksella.

Jäätilannetta voi seurata netistä osoitteessa vesi.fi.