Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Ka­te­taan Ne­los­tie, ra­ken­ne­taan vi­her­aluei­ta ja tehdään kä­ve­ly­ka­dus­ta puis­to­kais­ta­le, joka vie hoi­de­tul­le ran­ta­rei­til­le

Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Lapin Kansa kertoi maaliskuun alussa, että Rovaniemen kaupunki haluaa saada osansa Euroopan unionin elvytyspaketista. Jutun mukaan kaupunki aikoo hakea paketista rahaa nimenomaan Ounasvaaran kehittämiseen.

Jutun kuvituksen nähdessään moni hieraisi silmiään – eihän vielä ollut aprillipilan aika. Kuvituksena käytettiin havainnekuvaa Ounasvaaralle ideoidusta katetusta lumimaailmasta. Kyseessä on siis valtava halli, joka rakennettaisiin Ounasvaaran laskettelurinteiden päälle ja jossa pystyisi laskettelemaan mihin vuodenaikaan hyvänsä.

Lasketteluhalli on yksi niistä vuosikymmenien varrella pöytälaatikkoon kerääntyneistä Ounasvaara-visioista, jotka Rovaniemi on nyt kaivanut esille lähtiessään ideoimaan tarpeeksi isoa hanketta elvytysrahoille. Niitä kun ei kuulemma kannata hakea mihinkään pieneen ja arkiseen, vaan hankkeiden pitää olla suuria ja kansallisestikin merkittäviä.

Lasketteluhalli sopisi elvytysrahahankkeeksi sikäli, että se on suuri eikä se ole toteutettavissa normaalilla rahoituksella. Rovaniemen Kehitys oy lähti selvittämään hallin rakentamista jo vuonna 2008, mutta selvityksen tuloksia ei koskaan kerrottu julkisuuteen. Siitä voi päätellä, että halli ei ehkä ollutkaan kovin hyvä idea.

Nyt idea on jo vanhentunut ja lähtökohtaisestikin ristiriidassa elvytysrahan ehtona olevan hiilineutraaliuden kanssa. On vaikea kuvitella, miten lasketteluhallin kokoinen pakastearkku voisi olla hiilineutraali.

Muutenkin koko rakennelma edustaa maailmankuvaa, jossa luontoarvot eivät oikeasti ole minkäänlaisia arvoja. Keinotekoinen talvi voi toimia Dubain ostoskeskuksessa, mutta Rovaniemen Ounasvaaralla se olisi irvokas.

"Asukkaana toivon, että Rovaniemellä ei enää kaiveta huonoja ideoita esiin pöytälaatikosta edes kuriositeetin vuoksi."

Asukkaana toivon, että Rovaniemellä ei enää kaiveta huonoja ideoita esiin pöytälaatikosta edes kuriositeetin vuoksi. Nyt on aika näyttää, että täällä osataan kehittää jotain ihan uutta ja raikasta elvytysrahojen saamiseksi – jotain sellaista, joka hyödyttää tavallisia kaupunkilaisia arkielämässään.

Yhden tällaisen idean esitti kolumnistimme Väinö Jalkanen pari viikkoa sitten. Tämäkään idea ei tosin ole uusi, mutta se on koko ajan entistä ajankohtaisempi. Kyse on Nelostien kattamisesta ja sen myötä avautuvien mahdollisuuksien hyödyntämisestä kaupunkisuunnittelussa.

Kattamalla Nelostien Rovaniemi saisi hukkatilaa hyötykäyttöön, ja monia eri toimintoja kauppatorista lähtien voitaisiin sijoittaa uudella tavalla. Viherrakentaminen olisi olennainen osa hanketta: siinä tehtäisiin tilaa puille, puistoille ja nurmikoille.

Hyvällä suunnittelulla Rovaniemen betoninharmaasta keskustasta saataisiin vehreä ja kutsuva. Puuttomasta kävelykadusta voisi rakentaa viheralueita yhdistävän puistokaistaleen, joka johdattaisi hoidetuille rantareiteille Kemi- ja Ounasjoen varrelle.