Pääkirjoitus: Liit­ty­mi­nen Poh­jois-Poh­jan­maa­han tuskin pe­las­tai­si Län­si-Poh­jan syn­ny­tyk­siä

Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Ennen vain li­sät­tiin ha­me­ker­rok­sia – alus­hou­sut ja kuu­kau­tis­suo­jat muut­ti­vat monen elämän, mutta edel­leen mil­joo­nil­le ih­mi­sil­le kuu­kau­ti­set ovat este yh­teis­kun­taan osal­lis­tu­mi­sel­le

Mari Molkoselkä on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Mari Molkoselkä on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Kuva: Anssi Jokiranta

Jokainen, jolla on kuukautiset, tietää sen jännityksen ja pienen hermostuneisuuden, kun ei ole ihan varma, milloin kuukautiset alkavat. Ehkä tänään tai huomenna? Viime päivinä on sattunut mahaan ja mieliala on heitellyt. Outo finni ilmestyi näkyvimmälle kohdalle kasvoja. Siksi laukussa kulkee aina mukana kuukautissuoja. Sen saattaa jopa asettaa pikkuhousuihin varmuuden vuoksi.

Mutta mitä tehtiin aikana, kun alushousuja ei käytetty? Silloin lisättiin hamekerrosta. Jäätiin kotiin. Pyykättiin runsaasti enemmän. Joillain kuukautiset valuivat nahkakenkiin vielä 1900-luvun alussa, kun kuukautissuojia ei käytetty, kertoo museolehtori Raija Manninen Suomen käsityön museosta (Helsingin Sanomat 26.12.2019).

Kuukautiset saattoivat lamauttaa arjen kokonaan, sillä niinkin tavalliselta tuntuva asia kuin pikkuhousut eivät olleet mikään itsestäänselvyys.

Vanhin maininta naisten alushousuista Suomessa on löydetty turkulaisen ravintoloitsijan perunkirjoista 1800-luvun alkupuolelta. Sen vuosisadan aikana alusvaatteiden käyttö yleistyi, mutta ei suinkaan kaikilla. Folkloristiikan dosentti Kati Mikkola kertoo, että vielä 1930-luvulla ja jopa toisen maailmansodan jälkeenkin oli naisia, jotka menivät hautaan asti ilman alushousuja (Yle 9.5.2021).

Heitä leimattiin löyhä moraalisiksi ihmisiksi, sillä heidän piti suojata siveyttään alushousuilla.

Alushousujen käyttäjät salasivat pukeutumisensa, sillä he saattoivat kohdata pilkkaa, mikäli joku sai tietää housujen käytöstä. Ylen artikkelissa kerrotaan, kuinka heitä leimattiin löyhä moraalisiksi ihmisiksi, sillä heidän piti suojata siveyttään alushousuilla.

Housuja pidettiin myös vahvasti miesten vaatteina, joita ei naisten olisi pitänyt käyttää.

Nyt alushousuja saa ostettua jopa ruokakaupasta. Niitä on eri kokoisia ja värisiä. On puuvillaa ja lycraa. Joka päivälle pitää pukea puhtaat pikkarit. Se, joka ei käytä hameen alla pikkuhousuja, leimataan löyhä moraaliseksi.

Vanhoista ajoista on siis tehty täyskäännös. Siitä ei ole kuitenkaan montaa sukupolvea, kun alushousut eivät olleet kaikilla yleisessä käytössä. Alushousut ovat lisänneet hygieniaa ja ne ovat sosiaalinen normi.

Maailmassa on edelleen maita, joissa kuukautiset ovat tabu, likainen asia. Maailman pankin arvion mukaan (2021) maailmassa elää 500 miljoonaa ihmistä, jotka eivät saa kunnollisia kuukautissuojia eikä heillä ole riittävän hygieeniset olosuhteet elää kuukautisten kanssa. Näissä maissa tehdään töitä sen eteen, ettei kuukautiset olisi este nuorille mennä kouluun ja naisille olla osa yhteiskuntaa.

Uuden Rovaniemen jutusta pääsee lukemaan rovaniemeläisistä, jotka ompelevat kestositeitä avustusjärjestö World Visionin äitiyspakkaukseen. He tekevät työtä myötätunnosta ja toivovat saavansa apua urakkaan.

Kestositeet ovat jollekin suuri muutos elämässä aivan kuin pikkuhousut meidänkin sukulaisille aikanaan olivat.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.