Kysely: Enem­mis­tö suo­ma­lai­sis­ta ei halua Suomen tai­pu­van Turkin eh­toi­hin Na­to–­jä­se­nyy­del­le, kertoo HS

Naton huippukokous: Suomen, Ruotsin ja Turkin joh­ta­jat ta­paa­vat tiis­tai­na

Kolumni: Mitä ja kenen pitää pyytää an­teek­si

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Ehdolla 342 rohkeaa ro­va­nie­me­läis­tä – luot­ta­mus­teh­tä­vän hoi­ta­mi­nen on jotain muuta kuin räk­syt­tä­mis­tä somessa

Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Päättäjän osa ei ole helppo koskaan, mutta näinä aikoina se on entistäkin vaikeampi. Vaikeuskerrointa kasvattaa maailmaa kurittava koronapandemia, jota ei ole vielä selätetty ja jonka vaikutukset yltävät pitkälle tulevaisuuteen.

Pandemia on pysäyttänyt matkailun, ja siksi se näkyy ja tuntuu voimakkaasti myös Rovaniemen taloudessa ja elinkeinorakenteessa. Kukaan ei vielä tiedä, milloin ja miten matkailu elpyy vai elpyykö se koskaan entiselleen. Silti päättäjien pitäisi jo osata suunnata katseet tulevaisuuteen ja tehdä ratkaisuja, jotka vahvistavat Rovaniemen elinvoimaa.

Pandemian lisäksi päättäjiä haastaa sosiaalinen media, jonka vaikutusvalta on kasvanut sekä hyvässä että huonossa.

Hyvää on, että sosiaalisen median kautta melkein kuka tahansa saa äänensä kuuluviin ja pystyy ottamaan kantaa kotikuntansa päätöksentekoon. Huonoa on, että jo muutaman ihmisen voimakas äänenkäyttö somessa voi vaikuttaa päätöksiin tavalla, joka on vastoin hiljaisen enemmistön kantaa.

Nykypäättäjiltä vaaditaankin vankan tietopohjan ja kokonaisuuksien hallinnan lisäksi myös liukasta teflon-pintaa. Heidän pitää uskaltaa tehdä päätöksiä pelkäämättä some-kiehuntaa ja jopa henkilöön käyvää vihapuhetta. Heidän pitää sopeutua myös siihen, että arvostelulta ei välty koskaan, toimipa miten tahansa.

Haasteista huolimatta Rovaniemeltä löytyy 342 rohkeaa ihmistä. He ovat ehdokkaana kuntavaaleissa, joissa valitaan 51 jäsentä Rovaniemen kaupunginvaltuustoon tulevan neljävuotiskauden ajaksi.

Puolueet löysivät ehdokkaita lopulta enemmän kuin vuoden 2017 kuntavaaleissa. Tähän auttoi vaalien siirtämisestä saatu lisäaika: sen myötä ehdokkaiden kokonaismäärä kasvoi runsaalla 40:llä.

"Räksyttäminen somessa ei vie asioita eteenpäin eikä tue demokratiaa vaan halventaa sitä."

On arvostettavaa, että joukostamme löytyy vielä niitä, jotka haluavat hoitaa yhteisiä asioita. Ilman heitä demokratia ei toimisi.

Toivottavasti myös ehdokkaat itse ymmärtävät luottamustehtävän arvon. Tehtävässä menestyy vain tekemällä yhteistyötä ja arvostamalla myös niitä, jotka ovat eri mieltä. Räksyttäminen somessa ei vie asioita eteenpäin eikä tue demokratiaa vaan halventaa sitä.

Arvokkaaseen tehtävään liittyy suuri vastuu. Kukaan ei voi ajaa kuntapolitiikassa vain omaa asiaansa tai toisaalta kulkea joukon jatkona käyttämättä omaa harkintaansa. Jokaisen on otettava selvää faktoista, ja päätöksenteon on pohjattava tosiasioihin, ei mielikuviin.

Sama koskee vaalikampanjointia. Omia arvojaan ja mielipiteitään kannattaa tuoda esille niin, että kunnioittaa sekä faktoja että muita ehdokkaita.